https://www.gerb.bg/bg

Ангел Найденов: Русия иска буферна зона от държави по Източния фланг на НАТО

Снимка: архив БГНЕС

Надявам се България да е подготвена, но поведението ни като страна е колебливо, а говоренето на официални лица – неубедително и с недомлъвки. Русия цели да постигне създаването на една буферна зона от държави по Източния фланг на НАТО, които разчитат само на собствените си сили – без възпиращи действия от НАТО. Вероятно това е част от по-мащабен план за връщане на сферите на влияние, където Русия играе роля, основаваща се на военната мощ.

Това заяви пред БиТиВи бившият министър на отбраната Ангел Найденов (в кабинета „Орешарски) по повод напрежението между Русия и Украйна в последните месеци и заявената позиция от Кремъл НАТО да изтегли силите си от България и Румъния.

Според него Русия иска да се спре разширението на НАТО, да се редуцира военното присъствие на Алианса до 1997 г . да няма техника и формирования – да се намали присъствието на НАТО по източния фланг. Дали скоро ще настъпи успокояване на ситуацията – не съм оптимист, заяви той.

В разговора се включи и Асен Агов (председател на парламентарната комисия по външните работи в 38-о Народно събрание и активен участник за приемането на България в НАТО). Според него няма как Украйна да даде крачка назад и да оттегли желанието си за членство в Алианса. Приемането в НАТО е залегнало в Конституцията на Украйна, дори да има сега референдум, той само ще потвърди намеренията за членство в НАТО. Путин направи това, че от смесени чувства сега патриотичният заряд на украинците е много мощен, смята той.мулч

Разполагане на силите на НАТО в Централна и източна Европа стана след анекса на Крим от Русия. Сегашните мерки са в отговор на агресивните действия на Русия. Това са искания, които са неизпълними – когато се спомена България, Румъния, виждаме и заплахата към нас. Амбициите на Русия към България датират от 19-ото столетие, каза Агов.

Черно море от доста време е арена на политически сблъсък, каза Найденов по повод вчерашната ситуация с вдигнатите испански изтребители, които временно са включени в охраната на небето над България, но пилотите не са идентифицирали нарушител.

За развитието на ситуацията Найденов припомни дочутия термин – предпазлив оптимизъм. Има основание за такъв оптимизъм, макар и предпазлив, допълни Ангел Найденов.

Според Асен Агов Украйна е взривателят на една бомба, на една мина, която Русия е поставила. Този обстрел – на детска градина в Украйна вчера, е само част от работата на този взривател. Русия недвусмислено оказва, че е готова да се сражава и с НАТО.

Украйна е само поводът, който Русия търси, за по-мощен сблъсък с НАТО, смята той.

Путин показва, че не се страхува от война с НАТО. Много добре знаят в Кремъл, че това е непечаливша война. Това е провокация в изострен вид, твърди бившият депутат.

Струва ми се, че Кремъл е разрушил доверието в себе си, смята той.

Новото изостряне на кризата е част от тази хибридна игра, с която провокацията продължава, каза Агов.

Ние сме свободния свят в който има над 100 демокрации. Развитият свободен свят произвежда над 60% от БВП. За Русия е непосилно да направи такова огромно усилие. Смятам, че ще дойде момент както през 1962 г. с ракетната криза в Куба, така и сега Русия ще отстъпи, но да се намери дипломатичен начин, за да не се чувства Путин много ощетен, каза Асен Агов.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Здравното министерство рестартира процедурата за нова частна болница в Казичене

Министерството на здравеопазването е задействало повторната процедура, по която...

Шефът на Столичния общински съвет търси виновниците за края на Симеоновския лифт

След години на престъпно бездействие от страна на тогавашните...

Росен Карадимов: ББР – невероятно капитализирана и в изключително добро финансово състояние

В новата стратегия на Българската банка за развитие (ББР) се обмисля...

Шофьор загина в катастрофа на АМ „Тракия“

Шофьор загина на АМ "Тракия", съобщава БНР. Колата му е...

Институтът за пътна безопасност: Колата на НСО, возеща Кирил Петков, е карала неразумно бързо

Институтът за пътна безопасност изследва пътната обстановка на мястото...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Писател опозиционер е атентаторът, прострелял Роберт Фицо (ОБНОВЕНА)

Словашките медии идентифицираха атентатора, прострелял словашкия премиер Роберт Фицо,...

Започна посещението на Путин в Китай

Руският президент Владимир Путин пристигна на държавно посещение в...

Кораб е ударен в Червено море

Той е претърпял леки щети

Мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово

40-годишен мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово, съобщава БНТ. Инцидентът...

Геолог разкри мистерията около пейзажа зад портрета на Мона Лиза

Повече от 500 години след като Леонардо да Винчи...

Румен Радев предупреди РСМ: Никакви договори няма да бъдат ревизирани

Европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg