https://www.gerb.bg/bg

Ангел Кунчев: Ваксинирайте се, макар и да няма ваксини

Снимка: БГНЕС

И тази година ще има грип и всеки, който иска да се предпази, трябва да се ваксинира. Това предупреди главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на пресконференция в БТА.

Според него ваксината помага най-много срещу грипа, макар и да не очаква драматична епидемия. Кой вариант обаче ще достигне до Европа все още не е ясно, но ваксината помага срещу всички. Тя предотвратява също използването на антибиотици, хоспитализацията, както и силното разпространение на вируса, обясни доц. Кунчев.

Той информира, че е удължена Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции. Така лицата на и над 65-годишна възраст ще могат безплатно да се ваксинират вече и през януари-февруари.

Д-p Валери Цеков- управител на Българското сдружение по иновативна медицина, посочи, че към момента са поставени малко над 260 хиляди дози по Програмата, по която обаче са предвидени общо 300 хил. дози. Очаква се до края на месеца дозите да бъдат изчерпани. Ако към статистиката се включат и дозите на свободния пазар- може би над 400 хил. души са се ваксинирали срещу грип. Според д-р Цеков вероятно ваксините по аптеките вече са изчерпани или са останали малко бройки.

По думите му, за да получим ваксини трябва първо да ги поискаме, но и да има търсене. То се определя спрямо предишния грипен сезон. Количествата ваксини ще нарастват всяка година, предполага д-р Цеков. Към момента обаче търсенето надвишава предлагането.

Той също призова пациентите да не започват сами антибиотично лечение и да избягват антибиотици като цяло. Причината е, че се развива антибиотична резистентност, която впоследствие може да се окаже пагубна. Ще има нови щамове на вирусите, но няма да имаме антибиотици, с които да ги лекуваме, опасява се д-р Цеков.

По мнението му начинът да се пребори антибиотичната резистентност е чрез първична превенция на заразните заболявания чрез ваксиниране.

На пресконференцията стана ясно още, че ковид вълната намалява, но не стихва. Вирусът циркулира и не трябва да бъде пренебрегван. В същото време вълната от остри респираторни заболявания нараства.

Проф. g-р Ива Христова – директор на НЦЗПБ, представи и статистика. През последната седмица са регистрирани 3100 случая на ОРЗ, или 83 на 10 000 за цялата страна. Доста над средното ниво на заболели е отчетено в областите Пазарджик, Русе и Габрово. Covid-19 пък е най-разпространен в Перник, Русе и Сливен.

Д-р Христова също призова вирусни заболявания да не се лекуват с антибиотици. В полза на пациентите бе уточнено, че в един ден е възможно да бъдат поставени и двете ваксини- една за Covid-19 и една за грип на различните ръце. В същото време обаче голяма част от медицинските специалисти не се ваксинират.

Участниците в пресконеренцията съобщиха още, че от началото на 2024 г. ще бъдат налични пневмококови ваксини за лица на 65 години и нагоре. Ваксината е еднократна и покрива 13 щама на вируса.

Стрептококова пневмония причинява много усложнения, силни възпаления, в това число и в белия дроб. Стрептококовата бактерия е възможно да причини и „Червен вятър“.

Доц. Ангел Кунчев засегна и темата с високото разпространение на инфлуенца при птиците през последния месец. Над 1 млн. птици са унищожени, което влияе и на икономиката, обясни той.

Това е типично животински вирус, но има случаи, в които бариерата се прескача, подчерта доц. Кунчев. По думите му засегнати могат да бъдат работещите във фермите, тъй като контактуват с птиците. Ако продължи разпространението обаче е възможно да създаде проблем и за човешката популация, допълни главният държавен здравен инспектор.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Естония привика руския шарже д’афер заради смущаване на GPS сигнали

Министерството на външните работи на Естония е привикало ръководителя...

Борисов, Караянчева и Делян Добрев повеждат по две листи за 50-о НС

Водачите на листите на ГЕРБ-СДС за всички избирателни райони:

Стефан Сежурне: Руският военен провал в Украйна е налице

Според изчисленията на Франция, около 150 000 руски военни...

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Задържаха трима за побой във Врачанско

Задържаха трима мъже за побой в село Михайлово, съобщи Районна...

Великобритания арестува четирима с кокаин на стойност 40 милиона паунда

Четирима мъже бяха арестувани, след като кокаин на стойност...

САЩ преместват военни самолети от ОАЕ в Катар

Белият дом стяга обръча около Йемен

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg