Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Държавата се заема ударно с последствията от наводненията

Държавата впряга целия си ресурс за справянето с последствията от наводненията в общините Карлово, Марица и Калояново. В това увери вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев след редовното заседание на Министерския съвет. На него присъстваха областният управител на Пловдив и кметът на Карлово, като правителството при конкретните мерки за подпомагане на пострадалите и справяне с последствията от водната стихия.

Сред въпросните мерки са изграждането на временни водопроводи, възстановяване на електроподаването, освобождаването на кметовете на населените меса от отчисления за заплащане на тон отпадък, което е в размер на 95 лева на тон. Няма опасност и за започването на учебната година, като децата и учениците ще се обучават на близки школа.

В усилията за справяне с кризисната ситуация са ангажирани и редица други ведомства. „Например министерството на туризма ще помогне с покъщнината, редица хотелиери са изразили желание да помогнат. Министерството на отбраната и МВР сме готови да предоставим необходимите жилища, където да бъдат настанени пострадалите, министърът на финансите е поел ангажименти за уточняване на конкретните начини за компенсиране на пострадалите, министърът на транспорта, тъй като има там също ресурс, е ангажиран„, каза вицепремиерът Иван Демерджиев.

35 милиона лева са налични във Фонда за кризисни ситуации, но всяко едно министерство може да помага и по други линии.

Още днес на място ще бъдат предоставени консерви и минерална вода за населението. Освен това – държавата ще поиска от Европейската комисия селата в Карловско отново да бъдат включени в оперативната програма за развитие на селските райони, за да получат още финансиране.

Основен акцент се поставя и на възстановяването на пътищата в района. „Ще бъдат финансирани приоритетно общинските пътища, които в момента са страхотен проблем. Търсим всякакви механизми и различни финансови ресурси, за да възстановим щетите от природното бедствие“, увери на своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Ще се правят проверки обаче на причините за наводненията, уверяват от държавата, като утре и други ден министри ще извършват проверки на място, които ще са публични и отворени за медиите, за да е сигурно дали има или не човешки фактор, спомогнал за бедствието, и евентуалните виновници да понесат отговорност.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Колумбия скъсва отношения с Израел заради Газа

Колумбия къса дипломатическите си отношения с Израел заради действията му...

59-годишен донор спаси 2 живота

Трансплантация на бъбрек даде шанс за втори живот на...

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

Украйна вече получава от някои партньори западни оръжия с...

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Стотици гръцки транспортни работници протестираха в столицата Атина в...

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия осъди връщането на украинските мъже от чужбина за фронта

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова нарече...

Николай Денков: Аферата с „Митниците“ е скалъпена

Няма съмнение, че историята с митници е скалъпена. Асен...

Зеленски: Не Русия, а Украйна да доминира военно на фронта

Украйна се нуждае от значително ускоряване на доставките, за...

Литва също готова да помага на Украйна да си върне мъжете в наборна възраст

Литовските власти обявиха готовността си да помогнат на Украйна...

Габриела Наплатанова застава временно начело на СЕМ

Съветът за електорнни медии (СЕМ) си избра временен предесател, съобщава...

Главчев назначи нов зам.-министър на иновациите и растежа

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев от сряда...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img