Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Държавата се заема ударно с последствията от наводненията

Държавата впряга целия си ресурс за справянето с последствията от наводненията в общините Карлово, Марица и Калояново. В това увери вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев след редовното заседание на Министерския съвет. На него присъстваха областният управител на Пловдив и кметът на Карлово, като правителството при конкретните мерки за подпомагане на пострадалите и справяне с последствията от водната стихия.

Сред въпросните мерки са изграждането на временни водопроводи, възстановяване на електроподаването, освобождаването на кметовете на населените меса от отчисления за заплащане на тон отпадък, което е в размер на 95 лева на тон. Няма опасност и за започването на учебната година, като децата и учениците ще се обучават на близки школа.

В усилията за справяне с кризисната ситуация са ангажирани и редица други ведомства. „Например министерството на туризма ще помогне с покъщнината, редица хотелиери са изразили желание да помогнат. Министерството на отбраната и МВР сме готови да предоставим необходимите жилища, където да бъдат настанени пострадалите, министърът на финансите е поел ангажименти за уточняване на конкретните начини за компенсиране на пострадалите, министърът на транспорта, тъй като има там също ресурс, е ангажиран„, каза вицепремиерът Иван Демерджиев.

35 милиона лева са налични във Фонда за кризисни ситуации, но всяко едно министерство може да помага и по други линии.

Още днес на място ще бъдат предоставени консерви и минерална вода за населението. Освен това – държавата ще поиска от Европейската комисия селата в Карловско отново да бъдат включени в оперативната програма за развитие на селските райони, за да получат още финансиране.

Основен акцент се поставя и на възстановяването на пътищата в района. „Ще бъдат финансирани приоритетно общинските пътища, които в момента са страхотен проблем. Търсим всякакви механизми и различни финансови ресурси, за да възстановим щетите от природното бедствие“, увери на своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Ще се правят проверки обаче на причините за наводненията, уверяват от държавата, като утре и други ден министри ще извършват проверки на място, които ще са публични и отворени за медиите, за да е сигурно дали има или не човешки фактор, спомогнал за бедствието, и евентуалните виновници да понесат отговорност.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Израел удари обект в Иран

Израелски ракети са поразили тази нощ обект в Иран,...

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

16-годишното момче, арестувано за атака с нож срещу популярен...

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

СС на ООН не призна палестинската държавност

Съединените щати в четвъртък блокираха ООН да признае палестинска държава,...

Съдебните заседатели по делото срещу Тръмп в Ню Йорк са избрани

Всички 12 съдебни заседатели за процеса срещу бившия американски...

И във Венецуела Русия настоя за украинска следа в атентата в Crocus City Hall

Украинската следа е очевидна в случая на терористична атака...

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Подобряват условията на живот и лечение на психично болните

Депутатите приеха на първо четене на Законопроект за изменение...

Водата в руската Курганска област продължава да приижда

Село Каминское в Курганска област на Русия беше евакуирано...

Израелските сили застреляха двама палестинци на Западния бряг

Израелските сили застреляха двама палестинци, включително член на въоръженото...

Русия обвини СС на ООН в лицемерно осъждане на Иран

Припомни атаката срещу посолството в Дамаск

11 задържани при протестите в Грузия

Служители на грузинското министерство на вътрешните работи са задържали 11...

За трети път: Гледат мерките за неотклонение на Банкова и Димитров

Днес делото ще се гледа от нов състав с председател Веселин Пенгезов

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img