https://www.gerb.bg/bg

Макрон призова французите да пестят енергия, за да няма режим на тока

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Френският президент Еманюел Макрон призова за рязко 10-процентово намаление на потреблението на енергия в страната през идните седмици и месеци, за да се избегне опасността от режим на тока, предаде Асошиейтед прес. 

Макрон предупреди, че в предстоящите месеци може да се наложи да бъде обмислено принудително пестене на енергия, ако доброволните усилия не са достатъчни. Планове за режим на тока се подготвят в случай на необходимост, а спирания на електричеството ще има като “крайна мярка”, каза той. 

Най-добрата енергия е да не потребяваме, заяви президентът на пресконференция, на която призова френските предприятия и домакинства да пестят енергия, включително като намаляват отоплението и разхлаждането. 

Макрон обяви след видеоконферентен разговор с германския канцлер Олаф Шолц, че Франция планира да увеличи газовите доставки за Германия, за да компенсира намаляването на снабдяването с руски газ, а в замяна Германия ще продължи да доставя електричество на Франция, за да компенсира недостига, предизвикан от ремонтни дейности в много френски ядрени реактори. 

Двамата лидери разговаряха преди предвидена за петък извънредна среща на енергийните министри от Европейския съюз за това как общността може да се координира, за да поддържа отоплението си тази зима, ако Русия спре газовите доставки. 

Макрон каза, че Франция и Германия подкрепят идеята да се изисква от енергийните компании, които регистрират големи печалби от повишението на цените на газа и петрола напоследък, да дават някакъв вид “принос” в държавните хазни, както и за ценови таван за руския газ. 

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Проф. Миглена Темелкова: Магистри във ВУЗ-ове получават заплати, колкото чистачка

Висшите училища готвят протест. Проф. Миглена Темелкова от съвета...

Апелативният прокурор на София Радослав Димов подаде оставка

Апелативният прокурор на София Радослав Димов подаде оставка днес,...

Аврамов: България трябва да се противопостави на някои волунтаристични действия на ЕК

Доц. Йосиф Аврамов, председател на Управителния съвет на Консултантския...

Италиански съдия отхвърля дело за клевета, заведено от съюзник на Мелони

Университетски професор в Рим беше оправдан в сряда за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg