Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Пеканов уверен: Получаваме €1,3 млрд. по Плана за възстановяване през есента

Снимка: архив БГНЕС

През есента България ще получи първият транш по Плана за възстановяване и устойчивост в размер на близо 1,3 млрд. евро. В това изрази увереност служебният вицепремиер с ресор еврофондове Атанас Пеканов в студиото на Националната телевизия.

Знаете, че имаше един отворен казус, проект на МВР, който в момента започва да се реализира. Смятам, че сме намерили решение как този индикатор да се реализира. И в разговори с Европейската комисия показахме, че се движим именно към успешното му реализиране. Направено е първото искане за плащане, парите трябва да дойдат през есента„, заяви Пеканов.

Държавата обаче няма да чака получаването на въпросните средства, а ще започне немедленно да реализира проектите, по които са предвидени европари. Един от тези проекти е започнатата още от кабинета „Борисов“ програма за саниране на жилищни сгради.

Например през есента ще започне програмата за саниране, за енергийна ефективност на жилищните сгради. В момента МРРБ подготвя условията за кандидатстване. Знаете, че това е една от програмите, по които има изключителен интерес от общините. Тя е и много необходима и от гледна точка на настоящата енергийна криза, тъй като ще ни помогне да направим икономиката ни по-устойчива и по-малко енергийноинтензивна“, каза заместник министър-председателят.

Освен това Министерството на иновациите и растежа ще отвори процедура, по която фирмите да кандидатстват за финансова помощ за дигитализация, транспортното ведомство също готвило проекти, увери Пеканов.

Правим всичко възможно, за да осигурим започването на тези проекти през следващите месеци. Така че, когато дойде моментът да ги отчетем, да сме си свършили работата. По този начин искаме да защитим ресурс от 1,3 млрд. лева. И то в правилния момент, тъй като в момента е среда на несигурност„, аргументира решението на кабинета той.

Множество важни закони, като тези за противодействие на корупцията и за ролята на главния прокурор, обаче следва да бъдат приети от следващия парламент, за да бъдат получени парите от втория транш по Плана, предупреди вицепремиерът.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Турция е ликвидирала още 16 членове от ПКК в Северен Ирак

Турция е ликвидирала над 16 членове на незаконната Кюрдска...

След празниците: Задръствания и тапи по магистралите и граничните пунктове (СНИМКИ)

Задръствания и опашки се образуваха по магистралите и граничните...

„Хамас“ прекратява огъня (ВИДЕО)

Движението "Хамас" заяви, че ръководството му е приело условията,...

Бившата депутатка от ПП-ДБ Петя Ставрева почина на 47 години

Пловдивчанката бе и председател на ПП "Обединени земеделци"

Стрелба в софийския квартал „Люлин“! (СНИМКА)

Изстрелите най-вероятно са от въздушна пушка, а причината - спор за паркомясто

Руските ядрени учения са отговор на западните изявления за изпращане на войски в Украйна

Обявените днес руски тактически ядрени учения са отговор на изявленията на западни...

Румен Радев приветства ученическите гвардейски отряди в президентството

Капитаните на отрядите връчиха клетвените си обещания

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Великобритания повдигна обвинение на полицай, подкрепял „Хамас“

Обвиниха полицай в терористично престъпление във Великобритания, след като...

Манила скастри Пекин за тормоза край спорна плитчина в Южнокитайско море

Манила привика китайски дипломат, за да му връчи протестна...

Москва обяви за издирване още украински политици

Бившият ръководител на Съвета за национална сигурност на Украйна...

Петър Волгин: ЕС прилича на сграда, която някога е била красива, но днес е запусната

Петър Волгин е журналист и дългогодишен радиоводещ в БНР,...

Благодатният огън се спусна в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим (СНИМКИ)

В навечерието на Възкресение Христово благодатният огън се спусна...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg