Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Родители нападнаха лекарка в Шумен, защото детето им не било прегледано веднага

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Йордан Димитров

Българският лекарски съюз (БЛС) съобщи, че е сезирал прокуратурата за упражнена вербална и физическа агресия срещу шуменската лекарка Айлин Ахмед.

Съсловната организация настоява компетентните органи да предприемат незабавни действия.

От БЛС изтъкват, че лекарите у нас биват заплашвани, подлагани на тормоз и душени, докато се опитват да си вършат работата и настояват спрямо нападателите на д-р Ахмед да бъде приложена цялата строгост на закона.

Пороят от обидни думи, придружени със закани за убийство и опит за душене на медицинско лице са недопустими„, категорични са от Българския лекарски съюз.

Съсловната организация ще се ангажира с юридическата защита на д-р Айлин Ахмед, както и на всеки друг лекар, който е подложен на насилие. От БЛС подчертават, че цялата организация ще направи необходимото с всичките си налични ресурси, за да бъдат виновните подведени под отговорност.

Български лекарски съюз пита: „Така ли се борим с кадровата криза в сектора? Така ли задържаме младите медици у нас? Като едва в началото на техния професионален път, ги заплашваме, обиждаме и душим докато те се опитват да помогнат на нашите деца и близки?“.

Нова телевизия информира, че 25-годишната д-р Айлин Ахмед е нападната от родители на дете, докато е била на нощно дежурство в понеделник срещу вторник в болницата в Шумен, като майката дори опитала да я души.

Сестрата ми звънна и каза, че има няколко души с едни и същи оплаквания. Веднага отреагирах, прегледах ги, разпитах ги и обясних какъв е редът„, разказва д-р Ахмед, цитирана от медията. Според нея случаят не бил спешен, но въпреки това тя казала, че ще ги прегледа и ще помогне.

Когато влязох в регистратурата, за да обсъдим със сестрите реда на нещата, тъй като бяха много хора, мъж блъсна вратата. Агресивно ни каза, че детето е болно, има коремна болка и е със същите симптоми като останалите„, допълва Айлин Ахмед. По думите й веднага са се обадили на дежурния педиатър.

Бащата на детето започна да се държи по-арогантно, започна да използва нецензурни думи. Казах на сестрата да звънне на полицията и го помолих да напусне, докато дойдат полицаите. Той започна да се държи още по-агресивно. Започнаха нападки, тръгна срещу мен с цел нападение и в този момент дойде охраната и го изкара навън“, посочва тя.

Конфликтът обаче продължил. „Изкараха го навън. В този момент съпругата на този мъж, т.е. майката на детето, ме нападна. Имаше опит за удушаване с думите: „Ще ви убия, ще направя всичко за детето си“, въпреки че ние се опитвахме да направим всичко за детето й„, казва още шуменската лекарка.

Тя е категорична, че не е имало забавяне в прегледа или нещо друго, което да е провокирало родителите.

Отреагирахме на минутата, нямаше такова нещо„, посочва д-р Ахмед. Запитана дали според нея е можело да се действа по-адекватно и дали лекарите са допуснали някаква грешка, тя заявява, че такава не е имало.

Ще търся правата си. Не искам този случай да остане безнаказан. Не искам това да продължава„, подчертава Айлин Ахмед. От полицията са потвърдиха пред Нова телевизия, че работят по случая и предстои да бъдат изяснени всички обстоятелства.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че жената мъжът, нападнали, обиждали и заплашвали лекарката от Спешна помощ, са привлечени към наказателна отговорност. Те са обвинени в едро хулиганство, извършено с изключителна дързост и цинизъм, и отправяне на закани за убийство. На 28-годишната жена е повдигнато обвинение и за това, че причинила лека телесна повреда по хулигански подбуди на медицински специалист при изпълнение на служебните му задължения.

От държавното обвинение представят и хронология на фактите по случая. Бързото производство било започнато на 2 август 2022 година. Около 02:30 часа в Центъра за спешна помощ при МБАЛ-Шумен пристигнала група граждани, които не се чувствали добре и имали симптоми на хранително отравяне. Предния ден всички те били гости на сватбено тържество.

Дежурният лекар започнал да преглежда един по един пристигналите. Млади жена и мъж се намесили в работата на медика, като настоявали детето им да бъде прегледано по-бързо. Според правилата на болничното заведение, тъй като ставало въпрос за малко дете, трябвало да бъде направен задължителна консултация с педиатър. Дежурният лекар незабавно поискал такава, но се налагало изчакване на специалиста. Това разгневило родителите на детето и двамата започнали да крещят и да обиждат младата лекарка. Стигнало се до отправяне на закани за убийство от тяхна страна, а 28-годишната майка на детето дори си позволила физическо посегателство над медика – хванала я за врата и започнала да я души.

На място пръв се отзовал служител по охраната на болничното заведение, който прекратил сблъсъка. Пристигнал и полицейски екип. Докато се изяснявала ситуацията, родителите напуснали болницата заедно с детето си. По-късно те били открити.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Районната прокуратура в Шумен.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Срутване затруднява движението по АМ Струма в посока София

Тежкотоварните автомобили в посока София се движат само в изпреварващата лента

Великобритания разработва хиперзвукова крилата ракета

Страната се опитва да догони Китай, САЩ и Русия

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Туризмът иска от НС да реши за наемането на хора от трети страни сега

Редица сдружения и асоциации по туризма са подали молба...

Предлага се да отпадне тайната на заплата, по директива на Европейския парламент

Предлага се директива, според която тайната на заплатата трябва...

Бившият началник на кабинета на Владислав Горанов пое Финансовата инспекция

Агенцията за държавна финансова инспекция е с нов директор...

Новият лидер на БСП-София сменя Иван Таков и начело на групата на партията в СОС

Новоизбраният Градски съвет на БСП-София взе на първото си...

Делото срещу шофьора, помел двама пешеходци на бул. „Сливница“, започва

Внесен е обвинителният акт срещу Адриан Антонов за причинена...

Росен Желязков падна със 129 гласа (ВИДЕО)

Председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков падна от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img