Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Настояват за събаряне на небостъргача „Златен век“

Снимка; архив БГНЕС

Инициативен комитет „Лозенец“, които от години протестират срещу строителството на небостъргача „Златен век“ в столичния квартал, както и общинските съветници от „Демократична България“ Борис Милчев и арх. Борислав Игнатов настояха за бързи и координирани действия от страна на всички отговорни институции – най-вече ДНСК, но и Столична община и МРРБ по решаване на съдбата на сградата.

Казусът с небостъргача претърпя ново развитие преди дни, когато Върховния административен съд отказа да разгледа иск от страна на строителя „Артекс“, че строежът е допустим. Аргументът на магистратите е, че с това трябва да се занимават други институции, а не съда.

На предишната инстанция обаче – Административния съд – София, решението бе обратното – според магистратите разрешителното за строеж е валидно до края на 2024 година.

В мотивите на ВАС обаче се казва: „В настоящия случай, от доказателствата по делото се установява, че за ищеца „Артекс Златен век“ ООД е налице правен интерес от установяване на съществуването на правото да извършва строително-монтажни работи, произтичащи от разрешение за строеж № 134/26.01.2007 г. на главния архитект на Столична община, което не е загубило правното си действие, както и правилно приема първоинстанционният съд.

Какви са последиците от това решение – проблемът отново се връща в ДНСК, като началникът и на дирекцията ще е длъжен да продължи започната преди повече от година и половина процедура от предишния директор на ДНСК за премахване на незаконното строителство. Това е преценка, която е задължително да бъде направена. Има и опция сградата да бъде въведена в експлоатация, но затова има ред правни и фактически проблеми и мнението ми е, че няма как да бъдат преодолени„, обобщи последните развития по случая Борис Милчев.

В крайна сметка, ако ДНСК прецени, че има незаконно строителство, то казусът отново ще бъде препратен към Върховния административен съд, който окончателно да постанови съдбата на небостъргача.

ВАС е изследвал допустимостта на иска, дали има правен интерес подалия иска. В случая ВАС е разсъждавал единствено по допустимостта, а иска въобще не е разгледан по същество. В случая това изречение от мотивите звучи противоречиво и може да се тълкува по друг начин, но то е по наличието на това дали има правен интерес. Такъв се признава, но се казва, че редът за това не е съдебен„, разтълкува и мотивите към решението на съда още той.

Ако се разсъждава от чисто прагматична гледна точка събаряне на сградата ще е огромно усилие и ще доведе до огромно неудобство на живеещите в близост. Но това, което искаме да се случи, е да се спази принципа на законност. На първо място, в Закона за устройство на територията няма възможност за узаконяване. Такава имаше в стари закони, но заради масовото узаконяване на сгради през 90-те години, бе премахната. Тази сграда не може да бъде узаконена, така че единствения следващ ход е да бъде премахната в пълен обем или в частичен, това решава ДНСК. Като цяло този случай е чудовищен. Инвеститора тръгна по този път, прави опити за заобикаляне и отлагане на това решение, но то е единственото възможно по закон„, добави на свой ред арх. Борислав Игнатов.

И подчерта – решението на институциите ще бъде именно сигнала, който ще определи поведението на инвеститори като „Артекс“ в бъдеще – ако сградата бъде пусната в експлоатация, това щяло да покаже, че законите могат да се заобикалят и напротив – събарянето й ще бъде ярко предупреждение.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Турция е ликвидирала още 16 членове от ПКК в Северен Ирак

Турция е ликвидирала над 16 членове на незаконната Кюрдска...

След празниците: Задръствания и тапи по магистралите и граничните пунктове (СНИМКИ)

Задръствания и опашки се образуваха по магистралите и граничните...

„Хамас“ прекратява огъня (ВИДЕО)

Движението "Хамас" заяви, че ръководството му е приело условията,...

Бившата депутатка от ПП-ДБ Петя Ставрева почина на 47 години

Пловдивчанката бе и председател на ПП "Обединени земеделци"

Стрелба в софийския квартал „Люлин“! (СНИМКА)

Изстрелите най-вероятно са от въздушна пушка, а причината - спор за паркомясто

Руските ядрени учения са отговор на западните изявления за изпращане на войски в Украйна

Обявените днес руски тактически ядрени учения са отговор на изявленията на западни...

Румен Радев приветства ученическите гвардейски отряди в президентството

Капитаните на отрядите връчиха клетвените си обещания

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия поела контрола над Красногоровка в ДНР

Руската щурмова авиация пое контрола над най-големия укрепен район...

Евростат: Увеличават се безработните младежи в България

Новите данни на Евростат за март 2024 година показват,...

Милена Иванова пусна новата си песен „Сляпо огледало“ (ВИДЕО)

"Сляпо огледало" е новата песен на певицата Милена Иванова,...

АКФ вижда чист лобизъм в част от спрените от ветото промени в Закона за инвестициите

Антикорупционният фонд" (АКФ) поставя в своя позиция позитивна оценка...

Италия спаси 90 бедстващи мигранти в Средиземно море

Италианската хуманитарна група "Спешна помощ" съобщи в събота, че...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg