https://www.gerb.bg/bg

Ангел Кунчев: Да не се нагнетява напрежение от летния пик на COVID-19

Снимка: БГНЕС

Започна да се нагнетява едно напрежение, но не виждам основание затова. По-голяма част от България е на нулев етап, няколко области са на първи етап, а в него се предвижда носене на маски в лечебни, здравни заведения, социални домове. Това заяви държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БиТиВи.

В рамките на днешния или утрешния ден Министерски съвет ще приеме новият пандемичен план, където са разписани всички мерки за всеки един етап на разпространението на коронавируса, обясни доц. Кунчев.

Заболеваемостта расте, но ситуацията е различна от тази в последните две години с две неща – характеристиката на вируса се промени, по-лесно се предава, но протича много по-лесно. Ние сме вече доста по-подготвени, имаме ваксини и лекарите са много по-уверени да поставят диагнози и да лекуват, уточни той.

Доц. Ангел Кунчев добави, че всякакви ограничения за възможностите за диагностика са вредни. За него е правилно личният лекар да има бързи антигенни тестове и пациентът, когато не е добре с едно посещение при личния лекар, да бъде тестван.

Той увери, че има достатъчно количества от всички ваксини. Хората виждат, че когато има пряка нова опасност взимат мерки, смята здравният инспектор. Ваксините ни пазят достатъчно, за да не възникне тежко заболяване или смърт, но не значи, че след като се поставят и забравяме за всичко. Новите варианти на Омикрон заобикалят имунитета след преболедуване. Не е толкова фатално, че ще се срещнат с вируса стотици хиляди хора, а да не се губят човешки животи, каза доц. Кунчев. Той очаква до август да продължи летния пик на коронавируса и после да има спад. Въпросът е какво ще се случи през септември месец и дали няма да има нова вълна, предупреди Кунчев.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Писател опозиционер е атентаторът, прострелял Роберт Фицо (ОБНОВЕНА)

Словашките медии идентифицираха атентатора, прострелял словашкия премиер Роберт Фицо,...

Бойко Борисов и Фандъкова да отговорят за приватизацията на лифтовете, искат в СОС

Столичният общински съвет ще заседава извънредно заради две наболели...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg