https://www.gerb.bg/bg

Взривове в Николаев, касетични бомби над Славянск

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Тази сутрин е обявена въздушна тревога в Николаев.

Кметът на Николаев Олександър Сенкевич, цитиран от „Укринформ“, е разпространил съобщение до жителите да се укрият. „В града се чуват мощни експлозии! Останете в убежищата!„, пише той в социалните мрежи.

Последната голяма атака по Николаев бе на 29 юни сутринта. Тогава ракета удари жилищен блок, имаше загинали цивилни, а от началото на войната Николаев не е бил обстрелван общо само 18 дни.

Кметът на Славянск Вадим Лях съобщава, че градът е бил обстрелван с касетъчни боеприпаси, при което са убити четирима, а други седем са ранени, съобщи кметът на града Вадим Лях. Под прицел е бил квартал „Лимани“, частен сектор без военни съоръжения.

Лях описва и касетъчните боеприпаси. „Те се разгръщат над главите като фойерверки, но вместо красота носят смърт. Такива снаряди не водят до пълно разрушаване на сградите, но са много опасни за хората.“

В средата на юни Amnesty International публикува доклад с доказателства за използването на касетъчни боеприпаси, включително 9H210/9H235, от руските сили. Още в началото на войната се появиха съобщения за използването им в ХарковГарата в Крематорск също бе ударена с касетъчна бомба.

Касетъчните или касетъчните боеприпаси, когато се детонират, освобождават или изхвърлят по-малки суббоеприпаси, които след това се взривяват на определени интервали. Те са забранени в много страни по света.

В оперативната информация на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна относно руската инвазия към тази сутрин не се отчита сериозно движение на фронтовата линия, но не се предоставя и информация за ситуацията в Лисичанск – основна точка на противопоставяне от стратегическо значение за Украйна.

В Харковското направление руските войски са съсредоточили усилията си да си върнат загубените позиции. Провеждат се щурмови операции в посока Кочубеевка-Дементьевка. Под артилерийски огън са 13 селища. Нанасят се и въздушни удари.

В посока Славянск врагът води отбранителни сражения, щурмувал е и Богородичное, но без успех. Врагът обстрелва районите на Долина, Дибривно, Курулка, Мазановка, Богородичное, Краснополе, Адамовка, Сухая Каменка, Хусаровка и Криничное.

Генералният щаб съобщава за обстрел и в посоките Бахмут, както и в Запорожие.

В северозападната част на Черно море корабната групировка на Черноморския флот на Руската федерация продължава да изпълнява мисии по блокиране на морските комуникации и разузнаване. Врагът държи два оръжейни носителя в готовност за ракетни удари по цели на украинска територия.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Китайско-руски учения край Тайван предизвикват тревога в САЩ

Съвместните военни учения на Китай и Русия близо до...

Пропалестински протести започнаха и пред университетитe в Австралия (ВИДЕО)

https://youtu.be/LGj8eTQpDZ4 Стотици излязоха на протест срещу войната в Газа пред...

Попфолк певицата Дебора скочи на Галин

Попфолк певицата Дебора скочи на Галин, видя Информационна агенция...

Външно министерство предупреждава българите да внимават в Тбилиси

Във връзка със продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси, Министерството...

ДАНС, МВР и Прокуратурата създадоха междуведомствено звено за изборите на 9 юни

ДАНС, МВР и Прокуратурата създадоха междуведомствено звено във връзка...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg