https://www.gerb.bg/bg

Генчовска: РСМ се възползва от това, че ние губим време

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов

Това не е френско предложение. Това заяви външният министър Теодора Генчовска пред външната комисия. Това е пакет от документи, изтъкна тя. Първият ни дипломат каза, че РСМ се възползва от това, че ние губим време. Външно министерство е отстоявало българската позиция, по думите й, въпреки външния натиск и вътрешните настроения.

Позицията от 2019 и решението на КСНС от тази година довели до успеха в преговорния процес, стана ясна от думите й. Правителството на РСМ има стратегически интерес от започване на преговорите за членство в ЕС, каза външният министър. Това обаче трябвало да се обясни пред гражданите.

Тя каза още, че и България има стратегически интерес от интеграцията на югозападната ни съседка в общността. Търсени са допирни точки между двете страни. Оказва се, че редица от спорните моменти няма как да се решат в кратък срок заради необходимостта от промяна на законодателството.

Генчовска обясни, че без подписан двустранен протокол между двете страни няма как да се отстоят спорните въпроси. Външният министър очерта и несъответствията в преговорния процес спрямо рамката от 2019. Слабо място в предложението на френското председателство е, че българите ще бъдат вписани в преамбюла на македонската Конституция. Трябвало и в другите членове да фигурират.

Според Генчовска предложението на френското председателство иска да не признаем „македонски език“, но не можем да ангажираме с тази позиция и другите страни от ЕС. Тук тя вижда отстъпление в известна степен от рамковата позиция от 2019, но по отношение на преговорните глави Франция дава най-доброто предложение досега за отстояване правата на българите в РСМ.

Три дни Външно министерство се опитвало да входира документите по преговорите с РСМ в НС. Нямало никой в деловодството. Генчовска отчете необходимостта от свикване на ресорната комисия в парламента. България рискува да не съумее да се възползва от постигнатото, което, по думите й до шест месеца е смятано за невъзможно.

Според нея все пак този съвет на ЕС не е последната възможност за преговорите с РСМ. България ще трябва да е ангажирана в преговорния процес на Скопие, по думите на първия ни дипломат. Затова МС е трябвало да изготви и обезпечи план за действия за отстояване на интересите ни.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Сарафов пита ВАС дали да се глобяват работодатели

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска тълкувателно решение относно...

Жените в японската армия намаляват заради вълна от случаи на сексуален тормоз

След години на постоянен растеж броят на жените, кандидатстващи за...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Паяци вдигат стари коли в столичния кв. „Надежда“

Репатрират принудително стари автомобил, излезли от употреба в столичния...

Досега работихме за държавата, от днес – за себе си

Денят на данъчна свобода през 2024 г. настъпва днес, информират...

Тихомълком оправдаха Мартин Джито и майка му Мила Универсалната за дрога и поръчкови убийства

Синът на бившия шеф на митниците Христо Кулишев, е единственият осъден от бандата

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg