Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Протест на библиотекарите: Да мълчим за културата на интелектуалците ни (СНИМКИ/ВИДЕО)

Библиотекарите излязоха на протест пред Столична библиотека днес и заявиха, че ще продължават да протестират на определени дати. Причината, че заплатите им не са увеличени въпреки подписания за това анекс преди идване на кабинета на Кирил Петков.

Вместо да говорим – да мълчим за културата на българските интелектуалци„, бяха думите на Йовка Иванчева, ръководител на културна и проектна дейност на Столична община и председател на синдикалната организация към КНСБ.

Тя се възмути, че заплатите са ниски, а дейността на библиотекарите – омаловажавана.

Да назначим някой писател, да ходим като пред къщата на Иван Вазов, да му обясним какви са проблемите на българската писменост. Има колеги, които трябва да оцеляват със 700 лв. заплата, сблъскваме се с невежеството на властта„, възмутено обясни проблемите тя. Негодуванието йе също и заради това, че правителството е увеличило заплатите на музеи и галерии, които протестират, а не библиотекарите – не.

Здравка Ширекова, член на КТ „Подкрепа“ поясни по същество, че представлява регионалните библиотеки в страната, в които работят 1177 души. Исканията им били да се изпълни подписаното споразумение – анекс за увеличаване на заплатите. Въпреки подписа – отговор нямало от Министерство на културата. По думите на Ширекова всички смятали, че финансирането се случва от общините, не те давали средства само за ремонти и купуване на нови книги, за увеличението на заплатите идвало от Министерство на културата.

Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека, обясни, че подкрепя служителите си за протеста и изрази мнение, че неглижирането на библиотеките в цялата страна е в основата на протеста. За служителите на библиотеката тя съобщи, че получават 850 лв. средна заплата, а трябва да е поне 1200 лв.

Причина за протеста е, че на 18 декември 2020 г. е било подписано Допълнително споразумение към Браншовия колективен трудов договор за библиотеките, в което са били поставени условия за въвеждане на минимални начални основни месечни възнаграждения в бранша. Споразумението обаче не е изпълнено.

От бранша настояват пред правителството да бъдат направени промени.

  • Да бъде увеличен с 40% Единният разходен стандарт за субсидирана бройка на регионалните библиотеки. Необходимите средства сав размер 10 288 863 лв.,включително – за възнагражденията на персонала по чл. 1, ал. 5, т. 10.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г.
  • Да бъдат увеличени субсидираните бройки на регионалните библиотеки – от 1 177 на 1200.
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Служебният кабинет назначи 4 нови областни управители

Служебното правителството назначи четирима нови областни управители на областите...

Естония привика руския шарже д’афер заради смущаване на GPS сигнали

Министерството на външните работи на Естония е привикало ръководителя...

Азербайджан може да доставя и още природен газ за България и региона

Азербайджан може да доставя допълнителни количества природен газ за...

Полицията разби наркооранжерия в бивша мандра в Радомирско (СНИМКИ)

Иззети над 370 растения и около 200 разсада марихуана

БАБХ затвори месарски магазин в Ботевград заради лоши хигиенни условия

След извършена проверка инспекторите на Българска агенция по безопасност...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия съобщи за напредък в Харковска област

Втора въздушна тревога за този ден

Таванът на надценката за хляба – популизъм и административна тежест за бизнеса

Таванът на надценката върху хляба е популизъм. Това каза...

Израел отговори с контраудар на атаката срещу граничен пункт в Газа

След атаката на Хамас срещу граничния пункт Керем Шалом...

Пропалестински протести започнаха и пред университетитe в Австралия (ВИДЕО)

https://youtu.be/LGj8eTQpDZ4 Стотици излязоха на протест срещу войната в Газа пред...

Хамас са решени да постигнат споразумение, „но не на всяка цена“

Втори ден започва за преговорите за примирие в Кайро,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg