Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Протест на библиотекарите: Да мълчим за културата на интелектуалците ни (СНИМКИ/ВИДЕО)

Библиотекарите излязоха на протест пред Столична библиотека днес и заявиха, че ще продължават да протестират на определени дати. Причината, че заплатите им не са увеличени въпреки подписания за това анекс преди идване на кабинета на Кирил Петков.

Вместо да говорим – да мълчим за културата на българските интелектуалци„, бяха думите на Йовка Иванчева, ръководител на културна и проектна дейност на Столична община и председател на синдикалната организация към КНСБ.

Тя се възмути, че заплатите са ниски, а дейността на библиотекарите – омаловажавана.

Да назначим някой писател, да ходим като пред къщата на Иван Вазов, да му обясним какви са проблемите на българската писменост. Има колеги, които трябва да оцеляват със 700 лв. заплата, сблъскваме се с невежеството на властта„, възмутено обясни проблемите тя. Негодуванието йе също и заради това, че правителството е увеличило заплатите на музеи и галерии, които протестират, а не библиотекарите – не.

Здравка Ширекова, член на КТ „Подкрепа“ поясни по същество, че представлява регионалните библиотеки в страната, в които работят 1177 души. Исканията им били да се изпълни подписаното споразумение – анекс за увеличаване на заплатите. Въпреки подписа – отговор нямало от Министерство на културата. По думите на Ширекова всички смятали, че финансирането се случва от общините, не те давали средства само за ремонти и купуване на нови книги, за увеличението на заплатите идвало от Министерство на културата.

Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека, обясни, че подкрепя служителите си за протеста и изрази мнение, че неглижирането на библиотеките в цялата страна е в основата на протеста. За служителите на библиотеката тя съобщи, че получават 850 лв. средна заплата, а трябва да е поне 1200 лв.

Причина за протеста е, че на 18 декември 2020 г. е било подписано Допълнително споразумение към Браншовия колективен трудов договор за библиотеките, в което са били поставени условия за въвеждане на минимални начални основни месечни възнаграждения в бранша. Споразумението обаче не е изпълнено.

От бранша настояват пред правителството да бъдат направени промени.

  • Да бъде увеличен с 40% Единният разходен стандарт за субсидирана бройка на регионалните библиотеки. Необходимите средства сав размер 10 288 863 лв.,включително – за възнагражденията на персонала по чл. 1, ал. 5, т. 10.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г.
  • Да бъдат увеличени субсидираните бройки на регионалните библиотеки – от 1 177 на 1200.
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Китай приютява кораб, свързан с оръжейни трансфери на КНДР и Русия

Китай осигурява акостиране на санкциониран от САЩ руски товарен...

Канарските острови казаха „не“ на масовия туризъм

Хиляди хора излязоха на протест в Тенерифе с искане испанският...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

20 години затвор за Георги Семерджиев и на втора инстанция

И на втора инстанция 20 години затвор за Георги...

Мангъров препоръча на бременните да се ваксинират за коклюш

Бременните могат да се ваксинират срещу коклюш, ако искат....

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img