Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Джо Байдън отново изпраща американски войски в Сомалия

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Президентът Байдън одобри повторното изпращане на американски войски в Сомалия, отменяйки решението на своя предшественик Доналд Тръмп, съобщава Би Би Си.

Разполагането на военна сила беше поискано от Пентагона, за да подкрепи борбата срещу екстремистката групировка Ал-Шабаб.

Президентът Тръмп изтегли около 700 американски войници от Сомалия през 2020 г.

Ходът за възстановяване на военното присъствие в източноафриканската страна идва, след като отдавна насрочените избори доведоха до избора на нов президент.

Хасан Шейх Мохамуд, бивш активист за мир, обеща да работи в тясно сътрудничество с международни партньори, когато встъпи в длъжност.

Сомалия страда от десетилетия на хронична несигурност, а ислямистките бойци, които някога са контролирали страната, все още държат големи части от нея и продължават да събират данъци на места.

Мнозина в страната изразиха дълбока загриженост, когато бившият президент Доналд Тръмп нареди изтеглянето на американските войски, на които дълго време се разчиташе, както и на повече от 19 000 миротворци от страните от Африканския съюз.

Този път ще бъдат разположени по-малко от 500 американски войници, което е описано като „препозициониране на силите, които вече са в театъра, които са пътували в и извън Сомалия на епизодична основа“, заяви говорителката на националната сигурност на САЩ Адриен Уотсън.

Нейното изявление изглежда критично към администрацията на Тръмп, като нарече решението й за изтегляне на войските „пребързано“.

Екстремистите на Ал Шабаб редовно извършват атаки в столицата Могадишу. Сомалия е изправена и пред други огромни предизвикателства, включително суша, която накара милиони да се нуждаят спешно от помощ.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Благодатният огън се спусна в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим (СНИМКИ)

В навечерието на Възкресение Христово благодатният огън се спусна...

Британското разузнаване очаква увеличаване на руските жертви в Украйна

Среднодневният брой на руските жертви в Украйна през месец...

Броят на загиналите се увеличава на 39 при наводненията в Южна Бразилия

Вече 39 души са загиналите, след като проливни дъждове заляха...

Китайско-руски учения край Тайван предизвикват тревога в САЩ

Съвместните военни учения на Китай и Русия близо до...

ИПИ пита какво наложи странната процедура за цената на хляба

В последния си работен ден 49-ото Народно събрание достигна...

Русия отново свалила ракети ATACMS над Крим

Не се съобщава за пострадали хора и нанесени щети

В Русе ще получат Благодатния огън от Румъния

Тази вечер в Русе ще пристигне Благодатният огън от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Милена Иванова пусна новата си песен „Сляпо огледало“ (ВИДЕО)

"Сляпо огледало" е новата песен на певицата Милена Иванова,...

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

Димитър Главчев потвърди готовност за участие към ОИСР в подкрепа на Украйна

България има готовност за доброволен финансов принос в подкрепа...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img