https://www.gerb.bg/bg

„Да работим, да помогнем на фронта, на Украйна“. Какво заварват украинците, когато се завръщат? (ФОТО ГАЛЕРИЯ)

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Вчера украинските власти призовата гражданите да се върнат на работа. В специално телевизионно обръщение Олексий Арестович, съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария, формулира девиза на нацията, макар и да подчерта, че възклицателната интонация не би била подходяща: „Отиди на работа, помогни на фронта, помогни на Украйна.“

Призоваваме всички да се върнат към нормален или близък до нормалния живот, когато това е възможно. В освободените от врага райони, където няма непосредствена заплаха. И още повече в градовете в Централна и Западна Украйна“, заяви Олексий Арестович и обясни, че икономическото възстановяване е от решаващо значение както за държавата, за нормалния социален и политически живот, така и индивидуално за психиката на всеки отделен човек.

Какво обаче ще заварят украинците в домовете си когато се завърнат. Във фокуса на западните кореспонденти на BBС, Reuters и AFP попада град Буча, Киевски регион, откъдето руските войски се оттеглиха в петък.

Докато руските войски се изтеглят от окупираните от тях селища в Киевска област, журналистите и украинските служители започват да си съставят представа за това какво се е случило там по време на окупацията. В събота журналисти от агенция AFP и Reuters са посетили град Буча близо до украинската столица и свидетелстват за поне 20 тела на мъже в цивилни дрехи, оставени да лежат само на една от улиците*.

Снимките, направени от журналисти на агенция AFP, показват телата на убитите и град, потънал в разруха. Подобни снимки са направени и от репортери на „Ройтерс“, на които се виждат телата на загиналите в цивилни дрехи, опожарени коли и къщи, повредени от снаряди и ракети.

Буча е едно от първите гробища на руските надежди да обкръжат и влязат в Киев, пише BBC.

Два или три дни след влизането на първите руски войски в Украйна на 24 февруари украинските сили унищожават колона от руски танкове и бронетранспортьори, която преминава през град Буча към Киев. Разрушената техника все още стои по улиците на града.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр заяви в събота, че украинската армия е възстановила напълно контрола си над Киевския регион.

16 от 20-те тела, видени от фотографа на AFP, са били на тротоара или близо до бордюра. Други трима от загиналите са оставени по средата на пътя, а един – в двора на разрушена къща.

До едно от телата имало отворен паспорт на украински гражданин, а ръцете на този човек били вързани зад гърба му с парче бял плат. И други убити са открити със завързани ръце.

Кметът на Буча Анатолий Федорук съобщи, че „280 души вече са погребани в масови гробове„. Сред тях не са само мъже, но и жени, включително и деца, 14-годишен тийнейджър.

Федорук твърди, че по улиците на града все още има коли с „цели загинали семейства – деца, жени, баби и мъже“. Останките на хората все още лежат по улиците, тъй като сапьорите не са приключили работата си в града, а те могат да бъдат изнесени едва „след три-четири дни“.

Според оценка на журналисти от AFP и Reuters някои от телата може да са лежали на пътя с дни и дори със седмици. Местните жители разказват пред „Ройтерс“, че тези хора са били убити от руските военни, които държаха окупиран града един месец.

Трудно е да се направят категорични заключения при какви точно обстоятелства са били убити мъжете.

Украинските медии съобщават за появата на масови гробове в Буча още на 13 март, като тогава директорът на центъра за първична медицинска помощ в град Ирпин Андрий Левковски пише за погребението на 67 цивилни.

Руското министерство на отбраната не е отговорило на твърденията, а BBC не може да ги потвърди.

Кореспондентът на BBC Джереми Боуен свидетелства за още 13 тела – някои от тях вероятно и на украински военнослужещи – на път в друг район на Киевска област между селата Мрия и Мила.

BBC свидетелства и какво е останало от „Мрия“ – най-големия транспортен самолет в света, който се намираше на летището в Гостомел, превзето като опит да бъде използвано за база за настъпление срещу Киев.

Самолетът бе унищожен в началото на инвазията. Покривът на огромния хангар, построен специално за него, е осеян с „цяло съзвездие от дупки от шрапнели„, пише британският кореспондент.

Ан-225 „Мрия“ (Мечта) е свръхлек транспортен самолет, разработен от конструкторското бюро „Антонов“. Това е най-големият и най-тежкотоварният самолет в историята на световната авиация.

*Информационна агенция News24sofia.eu не публикува изображения с убити хора по улиците на украински градове от международния обмен, до който има достъп.

ТУК МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ФОТО ГАЛЕРИЯТА:

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu
spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Бившият адвокат на Доналд Тръмп подложен на кръстосан разпит

Адвокатът на бившия американски президент Доналд Тръмп притисна ключовия...

Москва не изключва да понижи дипломатическите отношения със САЩ

Москва не изключва понижаване на нивото на дипломатическите отношения...

КНДР продължава да отрича за свои оръжия в Украйна

Ким Йо Чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким...

Фицо помнел нападението срещу него (СНИМКИ)

Словашкият премиер Роберт Фицо си спомня обстоятелствата около покушението...

Русия унищожила 3 бази на джихадисти в Сирия

Отново посочи нарушения на западната коалиция

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Химична реакция при приготвянето на дрога е причинила взрива в апартамент в Хасково

Химична реакция при производство на наркотици е причинила взрива...

Израел уби петима свои войници при приятелски огън в Северна Газа

Военните са попаднали под кръстосан танков огън

ДФЗ дава 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) реши да...

Тихомълком оправдаха Мартин Джито и майка му Мила Универсалната за дрога и поръчкови убийства

Синът на бившия шеф на митниците Христо Кулишев, е единственият осъден от бандата

Явор Божанков: Децата са помислили оръжието за играчка (ВИДЕО)

По-рано днес излязоха информации, че дете е простреляло друго дете с боен пистолет на частно парти в Арбанаси

След войната само една трета от украинските бежанци ще се върнат в Украйна

Само една трета от украинските бежанци ще се върнат...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg