Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Готова е проекторамката на Бюджет 2022

Снимка: архив БГНЕС

Не е политическа грешка, това е намерението на правителството. Това заяви пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев във връзка с обещанието към пенсионерите с преизчислените пенсии и намалени Covid добавки да получат през януари толкова, колкото и през декември, което обаче не се случи.

Василев отбеляза, че в момента от НОИ има изработен механизъм как всички пенсионери да бъдат компенсирани така, че да няма понижение на общия доход. „Към момента всички пенсии са или същите, или по-високи, но добавката е по-ниска и затова някои от пенсиите са на по-ниски нива. Финансовият ресурс е наличен – миналата година имаме 3 млрд. лв., тази година има заложени достатъчно средства. В Закона за удължаване на действието на Бюджет 2021 ще бъде добавен текст, който ще позволи на НОИ да направи това“, коментира финансовият министър.

Василев съобщи, че е готова проекторамката на бюджета за 2022 година и следващата седмица ще бъде съгласувана с всички министерства, след което и със социалните партньори, за да може в края на януари да бъде внесен в парламента.

Бюджетите на министерствата и ведомствата в бюджетната сфера е предвидено да останат каквито са, уточни той и поясни, че изключение ще са доходите на учителите.

Стъпваме до голяма степен на това, което е било миналата година, но в частта политики има заложени доста от политиките, които са в коалиционното споразумение. Макрорамката е променена, стъпваме на реални отчетни данни за 2021 година„, обясни Василев.

Размерът на максималния осигурителен доход ще бъде вдигнат, подчерта Василев и припомни, че е записано и в коалиционната споразумение, че това ще стане след консултации. „Премахват се два излишни данъка, които само създават бумащина за фирмите – данък „Уикенд“ и данъка върху лихвите„, каза Асен Василев.

Той посочи, че през 2021-ва година без промяна в данъчните ставки има общи приходи в хазната от почти 8 млрд. лева повече. Той изказа очакване това да продължи и през 2022 година.

По думите на Василев не се разглежда вариант за намаляване на ДДС на енергоносителите на 10%. „Намаляването на цените на ток, парно и вода трябва да стане на база намаляване на разходите в системата. Тук е нашият упрек към КЕВР – че се вземат решения, без да се разгледат реалните разходи на дружества в системата„, добави Асен Василев.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Пропалестински протести започнаха и пред университетитe в Австралия

Стотици излязоха на протест срещу войната в Газа пред...

Задържаха над 800 000 къса контрабандни цигари на ГКПП – Лесово

При проверка на товарен автомобил на ГКПП - Лесово...

Димитър Главчев дава разрешението за „Мама и аз“ на ДАНС и прокуратурата

Очаква се служебният министър-председателят Димитър Главчев да подаде сигнал...

Руски военни са влезли в американска база в Нигер

Руски военни са влезли в авиобаза в Нигер, където...

Турция спира търговията с Израел

Турция преустановява всякаква търговия с Израел. Това беше обявено от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия тайно доставя петролни продукти на Северна Корея

Русия тайно доставя петролни продукти на Северна Корея, които...

САЩ призовава Китай и Русия да не използват AI за разполагане на ядрени оръжия

Държавния департамент за контрол на оръжията в САЩ призова Китай...

Поканиха Главчев на конференцията за възстановяване на Украйна в Берлин

България остава последователна и ще продължи да изразява своята...

Великобритания разработва хиперзвукова крилата ракета

Страната се опитва да догони Китай, САЩ и Русия

Цветница е

Днес православните християни отбелязват Цветница - деня, в който Спасителят...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img