Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Патриарх Неофит: Светлината на Рождеството да огрява изобилно сърцата ни

По повод празника Рождество Христово в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и храм „Св. Неделя” започнаха тържествените богослужения, възглавени от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

На 24 декември (Бъдни вечер) Празнична утреня бe отслужена в катедрален храм „Св. Неделя”, а от 18.00 ч. започна литургията в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

В храм-паметника „Свети Александър Невски” е министър-председателят Кирил Петков заедно със съпругата му и трите им дъщери.

В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ са дошли и много вярващи, за да присъстват на празничната литургия за Бъдни вечер.

Подражавайки на Господа, ще бъдем достойни да го посрещнем с радост в деня на неговото пресветло Рождество. Мирът и любовта на Богомладенеца Исус Христос да бъдат с всички нас и светлината на Рождеството да огрява изобилно сърцата ни. Благословена да бъде традиционната празнична трапеза на Бъдни вечер„, отправи благослов Негово светейшество българският патриарх Неофит в словото си на празничната литургия за Бъдни в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

И днес, и в апостолски времена, Бог всеки ден приобщава към църквата си човеците за спасението. Тайната на спасението има своето вечно основание в Богочовечеството, защото словото стана плът и заживя между нас – пълно с благодат и истина. Синът Божий стана Син човешки, за да направи нас – чедата на човешкия род, чеда Божий, като ни обгърне със своята безгранична любов и изкупи греховете ни„, каза патриарх Неофит.

Негово светейшество призова вярващите да бъдат достойни за великото Божие благодеяние, да подражават на Божието човеколюбие и на Божията милост. Спасителят дойде между нас и ни посочи пътя на светлината, на мира и на любовта, подчерта в словото си Негово светейшество.

В центъра на храма българският патриарх Неофит прочете и откъса от евангелското повествование от евангелист Матей, посветено на Христовото Рождество.

Бъдни вечер един от най-светлите християнски празници, който се чества семейно от всички християни. Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син – Исус Христос. Празникът Бъдни вечер е посветен на дома, на огнището, но и на починалите предци – родственици, които също се смятат за част от семейството.

На 25 декември (Рождество Христово) от 9:30 ч. ще бъде отслужена Божествена св. Литургия отново в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Приканват се православните християни да вземат молитвено участие в празничните богослужения, при спазване на всички противоепидемични мерки.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Володимир Зеленски: Киев свали още един руски Су-25

На 4 май 2024 г. украински военнослужещи унищожиха още...

Откриха труп на тийнейджърка в багажника на кола в германския град Регенсбург

Все още не е ясно колко време колата е стояла на подземния паркинг

Русия поела контрола над Красногоровка в ДНР

Руската щурмова авиация пое контрола над най-големия укрепен район...

„Хамас“ за първи път склонен на примирие с Израел

Палестинското движение "Хамас" е готово да се съгласи с...

Задържаха чужденци, продавали цигари без разрешително

Открити са над 1200 стека с цигари от различни марки

Таксиметров шофьор блъсна 14-годишно момче с електрическа тротинетка в София

14-годишно момче с електрическа тротинетка е било блъснато от...

Слави Трифонов ще води две листи на „Има такъв народ“

Лидерът на "Има такъв народ" Станислав (Слави) Трифонов ще...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ISW: И през 2024 г. основната цел на Русия е превземането на Донецка и Луганска области

Украински официални лица продължават да подчертават, че основната цел...

Фермери искат гаранционен фонд за преодоляване на загубите при бедствия

Създаване на гаранционен фонд в подкрепа на земеделските стопани...

Володимир Зеленски: Киев свали още един руски Су-25

На 4 май 2024 г. украински военнослужещи унищожиха още...

Д-р Спас Бегов в интервю пред News24sofia.eu: Как да празнуваме „здравословно“? (ИНТЕРВЮ)

Предстоят ни поредица от празници. Това е времето, когато...

Иван Литвиненко: Има как Националната детска болница да бъде построена по-бързо

Не исках да повярвам, че Министерският съвет разреши строежа...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg