Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Пироговци не се отказват

Снимка: БГНЕС

Пироговци отново излязоха на протест пред болницата си. С лилави синдикални знамена и музика десетки лекари, медицински сестри и санитари застанаха пред болницата в очакване на изпълнението за своите искания.

От миналата седмица те са две – оставките на служебния министър Стойчо Кацаров и шефа на Здравната каса Петко Салчев. От вчера те прибавиха и трето искане – да се формира пътека за лечение на последствията от коронавирус, т.нар. опашка на COVID – 19.

Пироговци не се отказват от исканията си и планират дори по-голям протест на друго място в столицата – може би пред Министерство на здравеопазването или пък пред Здравната каса. Ден, място и час все още не са уточнени.

Напрежението между „Пирогов“ и Министерство на здравеопазването се повиши след като директорът на болницата Асен Балтов бе отстранен от длъжност. Това става след доклад от проверка на Здравната каса, който установява неправомерно изплатени над 1 млн. лв. и 402 фиктивни хоспитализации.

В последствие министър Стойчо Кацаров обяви, че самият той е един от тези фалшиви пациенти, които са записани като лекувани след прекарване на коронавирус, без обаче да е влизал в болница, да са му правени всички описани изследвания, както и да е пил тези лекарства.

Самите лекари от „Пирогов“, включително и лекувалия Стойчо Кацаров, отрекоха обвиненията и напротив – обвиниха Кацаров в лъжа и манипулации с цел на предизвика скандал и да се добере до политически дивиденти.

В студиото на Нова телевизия началникът на Първа клиника по ортопедична травматология – проф. Диян Енчев категорично отрече обвиненията като инсинуации и заяви, че болницата по никакъв начин не се е облагодетелствала – тя има фиксиран бюджет и не е взела и стотинка повече или този, който не е отишъл на касата и не си е платил 450 лв. – цената на скенера.

Лекарят е категоричен, че лечебното заведение не е взело неправомерно един милион лева, както се твърди. „Няма взети един милион лева от „Пирогов“ над фиксирания бюджет.“

Енчев смята, че „собственикът на болницата“ е могъл да дойде още преди месец в болницата – отстоянието между „Пирогов“ и МЗ е малко, и да говори с всички шефове на клиники, както и да постави въпросите, които смята, че трябва да се решат. „Да постъпи като колега с колега. Не е редно всичко да излиза по медиите. Дори смятам, че не е редно да бъда тук. Моето място е в клиниката“, заяви професорът.

По думите му са възможни масови оставки на лекари – „има такива настроения“, а основната причина ще е несправедливостта, огорчението и обидата.

Той коментира и липсата на клинична пътека за лекуване на „пост-COVID-синдром“. Според Енчев проф. Салчев е трябвало да задейства този процес, особено при положение, че се знае, че последиците могат да продължат и година.

„След като не си създал тази пътека, принуждаваш лекарите да извършиш административни нарушения. Това не е ли нарушение“, пита проф. Енчев.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Делегация на Хамас пристигна в Кайро за преговори за примирие в Газа

Делегацията на Хамас започна интензивни преговори днес в Кайро...

Напрежение между Аржентина и Испания след обвинения за наркотици и бедност

Мадрид и Буенос Айрес си размениха критики в събота,...

Три трупа бяха открити в Мексико

Три тела бяха открити в Мексико на мястото, на...

Един убит и няколко ранени при престрелка североизточно от Париж

Един човек беше убит, а няколко - тежко ранени,...

Израелските въоръжени сили убиха трима палестинци при операция на Западния бряг

Израелските въоръжени сили убиха най-малко трима палестинци при операция...

Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка

Арестуваха трима гърци в Александруполис по обвинения за търговия...

Здравният министър разпореди проверка по случай на починали родилка и бебе в Самоков

Бременна жена и бебе починаха в Самоков днес. Служебният министър на...

Русия обяви за международно издирване Зеленски и Порошенко

Руското Mинистерство на вътрешните работи обяви днес украинския президент...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Стефан Сежурне: Руският военен провал в Украйна е налице

Според изчисленията на Франция, около 150 000 руски военни...

В Австрия задържаха българин за трафик на нелегални мигранти

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен...

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да...

Британското разузнаване очаква увеличаване на руските жертви в Украйна

Среднодневният брой на руските жертви в Украйна през месец...

Войната няма да свърши, дори и Украйна да спечели на фронта

Ситуацията на фронта е най-тежката за Украйна от началото...

ISW: И през 2024 г. основната цел на Русия е превземането на Донецка и Луганска области

Украински официални лица продължават да подчертават, че основната цел...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img