Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Истинската Американска търговска камара у нас участва в инициативата „Три морета“

От реалната Американска търговска камара в България подкрепят Инициативата „Три морета“ и домакинството на България, съобщиха от организацията.

Писмото им е малко след като на мейла ни беше получен гневен текст от: „Американо-Българска Търговска Камара“, във Вашингтон, регистрирана съгласно законовите разпоредби на САЩ. Мисията и целите на организацията са тясно свързани с разкриването на възможности за по-доброто търговско сътрудничество между България и САЩ.“.

В последвалото писмо от Американската търговска камара в България уверяват, че подкрепят Инициативата на „Три морета“ и домакинството на България на Срещата на високо равнище и бизнес-форума, които ще се проведат на 08-09 юли 2021 г. в София.

Уверенията им са, че още от 2018 г., с общата декларация на Американските камари, чиито държави са част от Инициативата „Три морета“ подкрепят европейската инициатива.

При домакинството на България през 2021 г. Реалната Американо-българска камара е съорганизатор на бизнес-форума, наред с Министерство на икономиката, Агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, Българската банка за развитие.

Заканите и недипломатичния тон, изразени в предишното писмо от организация със същото име, е позиция на друга организация, базирана в САЩ, става ясно от писмото на двустранната икономическа организация.

Като използват повода от Американската търговска камара в България (АмЧам) припомнят, че АмЧам обединява над 300 американски, български и мултинационални компании в страната за своите над 25 години в България.

Те изреждат и приоритетите на организацията за 2020-2021 г., които са: Устойчива бизнес-среда и върховенство на закона, Дигитална икономика и иновации, Образование и развитие на човешкия капитал, Регионално и трансатлантическо сътрудничество.

Инвестициите на САЩ в България са в размер на поне 4,5 млрд. лв. и са съсредоточени в сектори като производство, енергетика, селско стопанство, търговия и ИКТ. Те осигуряват близо 30 000 работни места у нас. САЩ са на шесто място сред чуждестранните инвеститори у нас, като регионите с най-значими американски инвестиции са Разград, Севлиево, Ст. Загора, София, Пловдив, Добрич и др.

От Администрацията на държавния глава Румен Радев съобщиха, че президентската институция, Министерството на икономиката и Американската търговска камара в България са партньори в организацията на Срещата на върха и бизнес форума в рамките на Инициативата „Три морета“, на които София ще бъде домакин на 8 и 9 юли т.г.

Общите проекти в „Три морета“ са отворени за бизнеса, независимо в коя държава е регистриран, и за тяхната реализация са необходими идеи и инвестиции, а не манипулативни внушения, се казва в позицията на президентството. От там уверяват, че първото писмо няма нищо общо с Американската търговска камара в България и нейната партньорска мрежа.

С такава позиция излязоха и от Министерството на икономиката.

Припомняме, инициативата „Три морета“ е политически проект на 12 европейски държави-членки на ЕС, на ниво държавни глави, лансиран през 2016 г. В него участват България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Към момента Инициативата „Три морета“ не е институционализирана и няма седалище и секретариат.

Инициативата се развива като прагматична платформа за сътрудничество с основен фокус задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаване на по-голяма свързаност между тях по линията Север-Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

Целите на Инициативата са: икономически растеж, получаване на инвестиции, енергийна сигурност, геополитическа сигурност, дигитална свързаност, борба с климатичните промени.

Целите ще бъдат постигнати чрез насърчаване на сътрудничеството за развитие на енергийната, транспортна и цифрова инфраструктура.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Здравният министър разпореди проверка по случай на починали родилка и бебе в Самоков

Бременна жена и бебе починаха в Самоков днес. Служебният министър на...

Русия обяви за международно издирване Зеленски и Порошенко

Руското Mинистерство на вътрешните работи обяви днес украинския президент...

Той извърши не за Себе Си, а заради нас и нашето спасение – пасхалното послание на Патриаршията

Българската патриаршия излезе с пасхално послание, по традиция часове...

Цената на зърното на световните пазари се успокои в последния ден на април

Котировките на основните зърнени стоки се успокоиха на световните...

Благодатният огън се спусна в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим (СНИМКИ)

В навечерието на Възкресение Христово благодатният огън се спусна...

Британското разузнаване очаква увеличаване на руските жертви в Украйна

Среднодневният брой на руските жертви в Украйна през месец...

Броят на загиналите се увеличава на 39 при наводненията в Южна Бразилия

Вече 39 души са загиналите, след като проливни дъждове заляха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Тръмп: Париж и Лондон са неразпознаваеми!

Лондон и Париж са "отворили вратите си за джихада",...

Броят на загиналите се увеличава на 39 при наводненията в Южна Бразилия

Вече 39 души са загиналите, след като проливни дъждове заляха...

Процедурите за добавен капацитет за Вертикалния газов коридор влизат в обвързваща фаза

Стартира обвързващата фаза на процедурите за добавен капацитет за...

Блинкън отново се отправя на турне в Близкия изток

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън ще пътува...

„Галъп“: Църквата ни традиционно се ползва с високо доверие

Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img