Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Истинската Американска търговска камара у нас участва в инициативата „Три морета“

От реалната Американска търговска камара в България подкрепят Инициативата „Три морета“ и домакинството на България, съобщиха от организацията.

Писмото им е малко след като на мейла ни беше получен гневен текст от: „Американо-Българска Търговска Камара“, във Вашингтон, регистрирана съгласно законовите разпоредби на САЩ. Мисията и целите на организацията са тясно свързани с разкриването на възможности за по-доброто търговско сътрудничество между България и САЩ.“.

В последвалото писмо от Американската търговска камара в България уверяват, че подкрепят Инициативата на „Три морета“ и домакинството на България на Срещата на високо равнище и бизнес-форума, които ще се проведат на 08-09 юли 2021 г. в София.

Уверенията им са, че още от 2018 г., с общата декларация на Американските камари, чиито държави са част от Инициативата „Три морета“ подкрепят европейската инициатива.

При домакинството на България през 2021 г. Реалната Американо-българска камара е съорганизатор на бизнес-форума, наред с Министерство на икономиката, Агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, Българската банка за развитие.

Заканите и недипломатичния тон, изразени в предишното писмо от организация със същото име, е позиция на друга организация, базирана в САЩ, става ясно от писмото на двустранната икономическа организация.

Като използват повода от Американската търговска камара в България (АмЧам) припомнят, че АмЧам обединява над 300 американски, български и мултинационални компании в страната за своите над 25 години в България.

Те изреждат и приоритетите на организацията за 2020-2021 г., които са: Устойчива бизнес-среда и върховенство на закона, Дигитална икономика и иновации, Образование и развитие на човешкия капитал, Регионално и трансатлантическо сътрудничество.

Инвестициите на САЩ в България са в размер на поне 4,5 млрд. лв. и са съсредоточени в сектори като производство, енергетика, селско стопанство, търговия и ИКТ. Те осигуряват близо 30 000 работни места у нас. САЩ са на шесто място сред чуждестранните инвеститори у нас, като регионите с най-значими американски инвестиции са Разград, Севлиево, Ст. Загора, София, Пловдив, Добрич и др.

От Администрацията на държавния глава Румен Радев съобщиха, че президентската институция, Министерството на икономиката и Американската търговска камара в България са партньори в организацията на Срещата на върха и бизнес форума в рамките на Инициативата „Три морета“, на които София ще бъде домакин на 8 и 9 юли т.г.

Общите проекти в „Три морета“ са отворени за бизнеса, независимо в коя държава е регистриран, и за тяхната реализация са необходими идеи и инвестиции, а не манипулативни внушения, се казва в позицията на президентството. От там уверяват, че първото писмо няма нищо общо с Американската търговска камара в България и нейната партньорска мрежа.

С такава позиция излязоха и от Министерството на икономиката.

Припомняме, инициативата „Три морета“ е политически проект на 12 европейски държави-членки на ЕС, на ниво държавни глави, лансиран през 2016 г. В него участват България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Към момента Инициативата „Три морета“ не е институционализирана и няма седалище и секретариат.

Инициативата се развива като прагматична платформа за сътрудничество с основен фокус задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаване на по-голяма свързаност между тях по линията Север-Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

Целите на Инициативата са: икономически растеж, получаване на инвестиции, енергийна сигурност, геополитическа сигурност, дигитална свързаност, борба с климатичните промени.

Целите ще бъдат постигнати чрез насърчаване на сътрудничеството за развитие на енергийната, транспортна и цифрова инфраструктура.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Хиляди протестираха в Аржентина срещу намаленото финансиране за университетите

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на аржентинската столица...

Венецуела връща в страната Агенцията за правата на човека на ООН

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви във вторник, че е...

Шеф в ООН ужасен от съобщенията за масови гробове в Хан Юнис

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк...

Британските консерватори отстраниха депутат за злоупотреби със средства

Това е пореден удар за закъсалата Консервативна партия

Китай се ядоса на „политическите манипулации“ на Германия

След ареста на предполагаем китайски шпионин

Париж няма да разхлабва мерките за сигурност

Лоран Нунес, префект на парижката полиция, отговарящ за сигурността...

Дейвид Георгиев – човекът карикатурист (СНИМКИ/ИНТЕРВЮ)

Казват, че карикатурата е поезията в рисуването. Едно много...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img