Реклама

https://www.gerb.bg/bg

3 турски сериала, които разтърсиха света

78% от населението на Турция гледа финала на „Забраненият плод“.

Турските сериали набират все по-голяма популярност по света. Правата за прожекция с успех се продават на чуждестранни телевизионни компании и затова имаме възможност да избираме какво да гледаме. Както е известно, на снимачната площадка и извън нея се случват забавни, конфузни, срамни или разни други случки. Нека разберем за някои от тях.

В турския парламент гледат „Забраненият плод“

Сериалът „Забраненият плод“ приключи през 2010 г., като чупи всички възможни рекорди по гледаемост. Определен е за един от най-качествените турски сериали. Страната буквално е разтърсена след последния епизод.

Публиката е изумена от трагичния край на съдбата на главната героиня Бихтер, в образа на която влиза актрисата Берен Саат.

Сериалът е базиран на романа на Халид Зия Ушаклъгил от 1899 г. „Забранена любов“, който е доста популярен в Турция и всички с нетърпение очакват края на поредицата, защото в книгата е трагичен.

В телевизията се получават хиляди обаждания и писма с молба да го променят, но създателите остават непреклонни.

Финалът на „Забранена любов“ събира пред малкия екран, без преувеличение, цялата страна. Дори турските депутати приключват работния си ден по-рано, за да гледат последната серия в залата на турското национално събрание.

Според твърдения на турските медии, по това време улиците в цялата страна са празни – 78% от населението е пред екрана. Рекламите, пускани по време на излъчването на сериала, донасят на Kanal D приблизително 4 милиона долара приходи. Продуцентите обаче плащат тлъсти глоби за наличието на неприлични, според местните нрави, сцени в сериала.

Фактът, че страната буквално полудява по тази поредица, се потвърждава от следните факти: жените започва да имитират главните герои, променяйки атмосферата в домовете си, за да заприличат на богаташката къща на Аднан Зиягил. Новородените деца започват да се наричат Бихтер, Бехлюл, Нихал и Аднан… Произдителите на козметични марки започват да кръщават с тези имена свои ​​продукти, а ресторантьори – манджи и десерти.

Световни телевизионни компании закупуват права за излъчване и така „Забраненият плод“ получава своята международна известност. През 2018 г., когато сериалът вече е на 10 години, започва да се излъчва в Мексико и чупи всички дотогавашни рекорди на местни теленовели.

Екранният син на Сюлейман е с 5 години по-млад от татко си

Мехмет Гюнсюр – принц Мустафа, е само с 5 години по-млад от екранния си баща.

Сериалът „Великолепният век“ се превръща в най-успешния турски телевизионен проект, а Халит Ергенч, превъплътил се в образа на  Сюлейман Великолепни – един от най-високоплатените  турски актьори. Грандиозната историческа поредица за мощната Османска империя стартира през 2011 година, снимат се 4 сезона, в които се влага огромен бюджет. 

В сериала участват изключително популярни актьори или самата поредица ги превръща в такива. Проектът обаче отнася много  критика в родината си. Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган шумно порицава създателите на сериала, защото  „се опитват да покажат на младите хора историята на Турция в негативна светлина„. Турските ислямисти и националисти протестират открито заради „изопаченото“ съдържание на сериала. Според тях поредицата опетнява образа на турския султан  Сюлейман Великолепни и други исторически фигури, както и изкривява исторически факти и представя турската култура в неблагоприятна светлина.

Независимо от това, рейтингите на „Великолепният век“ остават много високи и до днес. Следователно вложеният, безпрецедентно висок по турските стандарти бюджет от почти 2 милиона долара за производството на поредицата, се оказва напълно оправдани. По-голямата част от огромната сума е похарчена не толкова за хонорарите на актьорите, а за ушиването на достолепни костюми, изграждане на великолепни и грандиозни декорации и, разбира се, специални ефекти.

Главният султански дворец Топкапъ сарай се превръща в павилион за снимките на сериала „Великолепният век“. Около 5 хиляди кв. м. позволяват на създателите да възпроизведат украсата на харема, луксозните покои на султана и вътрешната украса на дворците на благородниците.

Сега в Топкапъ сарай има експозиция с атрибути от поредицата. Така всеки от посетителите може да стане султан или наложница в харем.

Забавен факт: 37-годишният Мехмет Гюнсюр , който играе ролята на сина на Сюлейман Великолепни – принц Мустафа, е само 5 години по-млад от екранния си баща – актьора Халит Ергенч . Но в киното всичко е всичко е възможно – гримът прави чудеса.

Казват, че турската актриса Йойкю Челик е можела да играе легендарната Хюррем Султан, но била прекалено слаба, за да получи тази роля. Така да се превъплъти в този образ, е избрана неизвестната дотогава Мерием Узерли.

„Великолепният век“ е рекордьор в номинации и победи на различни награди и е показан в повече от 50 страни по света.

Поредицата „Свободен дух“

Демет Йоздемир била най-прилежната на снимачната площадка на „Свободен дух“, а Джан Яман – постоянно гладен.

Въпреки че сериалът „Свободен дух“ не отбелязва особен рейтинг в Турция, в чужбина той става изключително популярен, особено в Италия и Испания.

След първите излъчени епизоди за красивата любовна история на Санем и Джан в Турция, публиката е разделена на 2 лагера – на тези, които наистина харесват сериала и други, които не го одобряват.

Всички фенове на турските сериали знаят, че техните епизоди продължават 2 или дори 3 часа, така че търпението и наличието на свободно време на местните телевизионни зрители са просто невероятни. Не всички обаче могат да се похвалят с това, затова в Украйна например, първият 3-часов епизод от поредицата „Свободен дух “ е разделен на няколко части.

При раздаване на наградите „Златни пеперуди“ за 2018 г.,“Свободен дух“ печели четири номинации: Най-добра романтична комедия, Джан Яман и Демет Йоздемир пък –  съответно за Най-добър актьор и  Най-добра актриса, а двамата и за Най-добра комедийна двойка.

Екранният състав на поредицата „Свободен дух“ е от предимно работили заедно по различни други проекти актьори, затова не е изненадващо, че на снимачната площадка царува приятелска атмосфера. Режисьорът на сериала Чааръ Байряк подчертава, че всички са подхождали много отговорно към работата си – внимателно изслушвайки всички желания и изисквания на сценаристите и режисьора. Особено прилежна била Демет Йоздемир, а екранният й партньор Джан Яман, за разлика от нея, бил най- поспаливият и постоянно гладен сред всички актьори.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Велика събота е

Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният...

НАТО праща консултантски мисии в Близкия изток и Африка

НАТО обмисля да изпрати консултантски мисии в областта на сигурността...

В Австрия задържаха българин за трафик на нелегални мигранти

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен...

Доброволците от руската армия са пушечното месо в Украйна

Кремъл продължава да използва и затворници

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ГЕРБ иска да се строи детската болница въпреки частните

Всички правителства - независимо дали са служебни или редовни...

Великобритания наложи санкции на израелски заселници на Западния бряг

В петък Великобритания наложи санкции на две "екстремистки" групи...

Полицията готова да влезе и в Калифорнийския университет

Калифорнийският университет в Лос Анджелис отново отвори врати за образователна...

Доброволците от руската армия са пушечното месо в Украйна

Кремъл продължава да използва и затворници

Над 80% са приключените наказателни дела от разгледаните през 2023 г.

Приключените граждански и търговски дела от районните, окръжните, апелативните...

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img