Реклама

https://www.gerb.bg/bg

3 турски сериала, които разтърсиха света

78% от населението на Турция гледа финала на „Забраненият плод“.

Турските сериали набират все по-голяма популярност по света. Правата за прожекция с успех се продават на чуждестранни телевизионни компании и затова имаме възможност да избираме какво да гледаме. Както е известно, на снимачната площадка и извън нея се случват забавни, конфузни, срамни или разни други случки. Нека разберем за някои от тях.

В турския парламент гледат „Забраненият плод“

Сериалът „Забраненият плод“ приключи през 2010 г., като чупи всички възможни рекорди по гледаемост. Определен е за един от най-качествените турски сериали. Страната буквално е разтърсена след последния епизод.

Публиката е изумена от трагичния край на съдбата на главната героиня Бихтер, в образа на която влиза актрисата Берен Саат.

Сериалът е базиран на романа на Халид Зия Ушаклъгил от 1899 г. „Забранена любов“, който е доста популярен в Турция и всички с нетърпение очакват края на поредицата, защото в книгата е трагичен.

В телевизията се получават хиляди обаждания и писма с молба да го променят, но създателите остават непреклонни.

Финалът на „Забранена любов“ събира пред малкия екран, без преувеличение, цялата страна. Дори турските депутати приключват работния си ден по-рано, за да гледат последната серия в залата на турското национално събрание.

Според твърдения на турските медии, по това време улиците в цялата страна са празни – 78% от населението е пред екрана. Рекламите, пускани по време на излъчването на сериала, донасят на Kanal D приблизително 4 милиона долара приходи. Продуцентите обаче плащат тлъсти глоби за наличието на неприлични, според местните нрави, сцени в сериала.

Фактът, че страната буквално полудява по тази поредица, се потвърждава от следните факти: жените започва да имитират главните герои, променяйки атмосферата в домовете си, за да заприличат на богаташката къща на Аднан Зиягил. Новородените деца започват да се наричат Бихтер, Бехлюл, Нихал и Аднан… Произдителите на козметични марки започват да кръщават с тези имена свои ​​продукти, а ресторантьори – манджи и десерти.

Световни телевизионни компании закупуват права за излъчване и така „Забраненият плод“ получава своята международна известност. През 2018 г., когато сериалът вече е на 10 години, започва да се излъчва в Мексико и чупи всички дотогавашни рекорди на местни теленовели.

Екранният син на Сюлейман е с 5 години по-млад от татко си

Мехмет Гюнсюр – принц Мустафа, е само с 5 години по-млад от екранния си баща.

Сериалът „Великолепният век“ се превръща в най-успешния турски телевизионен проект, а Халит Ергенч, превъплътил се в образа на  Сюлейман Великолепни – един от най-високоплатените  турски актьори. Грандиозната историческа поредица за мощната Османска империя стартира през 2011 година, снимат се 4 сезона, в които се влага огромен бюджет. 

В сериала участват изключително популярни актьори или самата поредица ги превръща в такива. Проектът обаче отнася много  критика в родината си. Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган шумно порицава създателите на сериала, защото  „се опитват да покажат на младите хора историята на Турция в негативна светлина„. Турските ислямисти и националисти протестират открито заради „изопаченото“ съдържание на сериала. Според тях поредицата опетнява образа на турския султан  Сюлейман Великолепни и други исторически фигури, както и изкривява исторически факти и представя турската култура в неблагоприятна светлина.

Независимо от това, рейтингите на „Великолепният век“ остават много високи и до днес. Следователно вложеният, безпрецедентно висок по турските стандарти бюджет от почти 2 милиона долара за производството на поредицата, се оказва напълно оправдани. По-голямата част от огромната сума е похарчена не толкова за хонорарите на актьорите, а за ушиването на достолепни костюми, изграждане на великолепни и грандиозни декорации и, разбира се, специални ефекти.

Главният султански дворец Топкапъ сарай се превръща в павилион за снимките на сериала „Великолепният век“. Около 5 хиляди кв. м. позволяват на създателите да възпроизведат украсата на харема, луксозните покои на султана и вътрешната украса на дворците на благородниците.

Сега в Топкапъ сарай има експозиция с атрибути от поредицата. Така всеки от посетителите може да стане султан или наложница в харем.

Забавен факт: 37-годишният Мехмет Гюнсюр , който играе ролята на сина на Сюлейман Великолепни – принц Мустафа, е само 5 години по-млад от екранния си баща – актьора Халит Ергенч . Но в киното всичко е всичко е възможно – гримът прави чудеса.

Казват, че турската актриса Йойкю Челик е можела да играе легендарната Хюррем Султан, но била прекалено слаба, за да получи тази роля. Така да се превъплъти в този образ, е избрана неизвестната дотогава Мерием Узерли.

„Великолепният век“ е рекордьор в номинации и победи на различни награди и е показан в повече от 50 страни по света.

Поредицата „Свободен дух“

Демет Йоздемир била най-прилежната на снимачната площадка на „Свободен дух“, а Джан Яман – постоянно гладен.

Въпреки че сериалът „Свободен дух“ не отбелязва особен рейтинг в Турция, в чужбина той става изключително популярен, особено в Италия и Испания.

След първите излъчени епизоди за красивата любовна история на Санем и Джан в Турция, публиката е разделена на 2 лагера – на тези, които наистина харесват сериала и други, които не го одобряват.

Всички фенове на турските сериали знаят, че техните епизоди продължават 2 или дори 3 часа, така че търпението и наличието на свободно време на местните телевизионни зрители са просто невероятни. Не всички обаче могат да се похвалят с това, затова в Украйна например, първият 3-часов епизод от поредицата „Свободен дух “ е разделен на няколко части.

При раздаване на наградите „Златни пеперуди“ за 2018 г.,“Свободен дух“ печели четири номинации: Най-добра романтична комедия, Джан Яман и Демет Йоздемир пък –  съответно за Най-добър актьор и  Най-добра актриса, а двамата и за Най-добра комедийна двойка.

Екранният състав на поредицата „Свободен дух“ е от предимно работили заедно по различни други проекти актьори, затова не е изненадващо, че на снимачната площадка царува приятелска атмосфера. Режисьорът на сериала Чааръ Байряк подчертава, че всички са подхождали много отговорно към работата си – внимателно изслушвайки всички желания и изисквания на сценаристите и режисьора. Особено прилежна била Демет Йоздемир, а екранният й партньор Джан Яман, за разлика от нея, бил най- поспаливият и постоянно гладен сред всички актьори.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно, уверява ЦИК

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно. Това...

И „Средна Европейска Класа“ се отказва от ПП-ДБ

Партия "Средна Европейска Класа" (ЕК), с председател Константин Бачийски, се отцепва...

Комисия търси фискалния ефект от дерогацията 4 месеца след спирането й

Комисията за дерогацията, която ползваше "Лукойл", ще работи безпристрастно....

Русия засилва ударите по западни оръжия в Украйна

Русия ще засили ударите по украински складови бази, в...

NYT: Разузнаването убедило Майк Джонсън за помощта за Украйна

New York Times предложи на читателите своята визия за...

Риши Сунак подготвя 500 млн. паунда за Украйна, включително ракети Storm Shadow

Британският министър-председател Риши Сунак ще пътува до Полша във...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Хизбула“ изстреля десетки „Катюши“ по Израел

Като отговор на атака срещу ливански села

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

Прокуратурата в Украйна разследва участието на военни в стрелба по полицаи във Виницка област

Винитската специализирана прокуратура в областта на отбраната на Южния...

Хърватите гласуват за парламент

Предизборна кампания на фона на обвиненията в корупция

Главчев и впечатленията му от Европейския съвет в Брюксел

Преди да започне заседанието на Министерски съвет служебният премиер...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img