Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ЦИК няма да преговаря за цената на втората поръчка на машини

Снимка: архив БГНЕС

ЦИК няма да преговаря относно цената на поръчката за допълнителни машини. Това заяви в студиото на БНТ говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Цената, формирана от ЦИК, е на база становище на експерти, на база на цената на предишната поръчка, както и на цената на наема при предишни избори. Тук не става въпрос само за самите устройства, а и за допълнителните услуги, които фирмата трябва да предостави. Ако няма кандидати просто няма да има поръчка, обясни Цветозар Томов.

Припомняме, че вчера от „Сиела Норма“ обявиха, че формираната цена не е адекватна и най-вероятно те изобщо няма да участват в поръчката.

„Сиела Норма“ явно не е доволна от окончателната цена, не останах с впечатление да има друг мотив, посочи Томов.

На въпрос дали има елемент на изнудване от страна на фирмата, говорителят на ЦИК каза, че това е доста силен израз, който не би използвал.

Обективният факт обаче е, че фирмата е монополист в България и това създава изкушения за подобни ситуации.

ЦИК не предлага, а обявява максимална цена. Определили сме цената и ЦИК няма да преговаря, повтори Цветозар Томов.

Той обясни, че изборите в България са правени и без машини, а и без бюлетини и увери, че ЦИК ще се погрижи да няма гласоподавател, който да желае и да не може да гласува. Този път ще съумеем да осигурим на всеки карантиниран да гласува, но и не само защото са по-малко като брой наложените карантини, а и защото ще положим всички усилия за това. Това не беше направено на предишните избори, е констатацията на Цветозар Томов.

На този етап отказът на „Сиела Норма“ създава логистични проблеми на Централната избирателна комисия. Томов отхвърли подозрение за нарочен саботаж на изборите: Аз допускам всичко, но не бива да изхождаме от такива тези.

ЦИК все още няма окончателно решение какво ще прави в тази ситуация – все пак ще изчака да види дали няма да се яви и друга фирма на обявената поръчка.

За вариантите – няма време за това да взимаме машини от други държави. Статистиката показва, че у нас има около 9400 секции, в които трябва да има машини за гласуване. 242 са те в чужбина. Това обаче не е окончателен брой. Никъде няма нужда от три машини според броя на избирателите по списъци, но някъде има нужда от две машини. Именно тук е проблемът, по думите на Томов, че при наличния брой машини не може да се постави втора машини в тези секции.

Експериментите, проведени от ЦИК в последните две седмици, показват, че за един час могат да гласуват 50 души. Най-бавният гласуващ се е справил за 4 минути и 11 секунди при положение, че е допуснал всички възможни грешки, които софтуера позволява.

Дали ще може да се вмести без проблеми машинното гласуване на изборите на 11 юли зависи обаче от ритъма на самите избиратели. Затова и Цветозар Томов призова да не се чака в последния момент от изборния ден, за да се гласува. „Призовавам да се гласува по-рано като време. ЦИК няма друг инструмент освен да призоваваме.“

По горещата тема за включване на партията на Васил Божков „Българско лято“ в санкционния режим по Глобалния закон „Магнитски“, Томов обясни, че няма законово основание ЦИК да дерегистрира тази партия. „Избирателите ще наложат своята санкция.“ Божков е кандидат депутат до произвеждане на изборите, а мандатът на депутат и съответно имунитет, започва от приключване на изборния ден. Така е по закон и има решение на Конституционния съд за това, обясни Цветозар Томов.

За изборите на 11 юли са се регистрирали 24 партии и коалиции – по-малкият брой участници може да се обясни както с финансовото изпитание, каквото са изборите, както и с обединяването в ляво и в патриотичния сектор.

Трети избори биха били сериозно изпитание за търпението на българските избиратели и затова партиите трябва да се постараят да създаде стабилно управление и правителство от 46-то Народно събрание.

spot_img

Реклама

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Велика събота е

Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният...

НАТО праща консултантски мисии в Близкия изток и Африка

НАТО обмисля да изпрати консултантски мисии в областта на сигурността...

В Австрия задържаха българин за трафик на нелегални мигранти

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен...

Доброволците от руската армия са пушечното месо в Украйна

Кремъл продължава да използва и затворници

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Медведчук обвинява украински и външни сили за безредиците в Одеса през 2014 г.

Ръководителят на движението "Друга Украйна", бивш лидер на забранената...

Главчев отменя решението за строеж на частна детска болница „Мама и аз“

Служебният премиер Димитър Главчев отмени приетото решението от 30...

Вече може да проверим секцията си за гласуване на изборите

От днес гражданите могат да проверят номера на избирателната...

БСП търси най-достойните в листите за вота (СНИМКИ)

Иван Иванов очаква листа, която да спечели вота

Полицията и пропалестински демонстранти се сблъскаха в Калифорнийския университет (ВИДЕО)

Полицията премахна барикадите и започна да разглобява укрепения лагер...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img