ЦИК няма да преговаря за цената на втората поръчка на машини

Views 13988
0 0
Снимка: архив БГНЕС

ЦИК няма да преговаря относно цената на поръчката за допълнителни машини. Това заяви в студиото на БНТ говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Цената, формирана от ЦИК, е на база становище на експерти, на база на цената на предишната поръчка, както и на цената на наема при предишни избори. Тук не става въпрос само за самите устройства, а и за допълнителните услуги, които фирмата трябва да предостави. Ако няма кандидати просто няма да има поръчка, обясни Цветозар Томов.

Припомняме, че вчера от „Сиела Норма“ обявиха, че формираната цена не е адекватна и най-вероятно те изобщо няма да участват в поръчката.

„Сиела Норма“ явно не е доволна от окончателната цена, не останах с впечатление да има друг мотив, посочи Томов.

На въпрос дали има елемент на изнудване от страна на фирмата, говорителят на ЦИК каза, че това е доста силен израз, който не би използвал.

Обективният факт обаче е, че фирмата е монополист в България и това създава изкушения за подобни ситуации.

ЦИК не предлага, а обявява максимална цена. Определили сме цената и ЦИК няма да преговаря, повтори Цветозар Томов.

Той обясни, че изборите в България са правени и без машини, а и без бюлетини и увери, че ЦИК ще се погрижи да няма гласоподавател, който да желае и да не може да гласува. Този път ще съумеем да осигурим на всеки карантиниран да гласува, но и не само защото са по-малко като брой наложените карантини, а и защото ще положим всички усилия за това. Това не беше направено на предишните избори, е констатацията на Цветозар Томов.

На този етап отказът на „Сиела Норма“ създава логистични проблеми на Централната избирателна комисия. Томов отхвърли подозрение за нарочен саботаж на изборите: Аз допускам всичко, но не бива да изхождаме от такива тези.

ЦИК все още няма окончателно решение какво ще прави в тази ситуация – все пак ще изчака да види дали няма да се яви и друга фирма на обявената поръчка.

За вариантите – няма време за това да взимаме машини от други държави. Статистиката показва, че у нас има около 9400 секции, в които трябва да има машини за гласуване. 242 са те в чужбина. Това обаче не е окончателен брой. Никъде няма нужда от три машини според броя на избирателите по списъци, но някъде има нужда от две машини. Именно тук е проблемът, по думите на Томов, че при наличния брой машини не може да се постави втора машини в тези секции.

Експериментите, проведени от ЦИК в последните две седмици, показват, че за един час могат да гласуват 50 души. Най-бавният гласуващ се е справил за 4 минути и 11 секунди при положение, че е допуснал всички възможни грешки, които софтуера позволява.

Дали ще може да се вмести без проблеми машинното гласуване на изборите на 11 юли зависи обаче от ритъма на самите избиратели. Затова и Цветозар Томов призова да не се чака в последния момент от изборния ден, за да се гласува. „Призовавам да се гласува по-рано като време. ЦИК няма друг инструмент освен да призоваваме.“

По горещата тема за включване на партията на Васил Божков „Българско лято“ в санкционния режим по Глобалния закон „Магнитски“, Томов обясни, че няма законово основание ЦИК да дерегистрира тази партия. „Избирателите ще наложат своята санкция.“ Божков е кандидат депутат до произвеждане на изборите, а мандатът на депутат и съответно имунитет, започва от приключване на изборния ден. Така е по закон и има решение на Конституционния съд за това, обясни Цветозар Томов.

За изборите на 11 юли са се регистрирали 24 партии и коалиции – по-малкият брой участници може да се обясни както с финансовото изпитание, каквото са изборите, както и с обединяването в ляво и в патриотичния сектор.

Трети избори биха били сериозно изпитание за търпението на българските избиратели и затова партиите трябва да се постараят да създаде стабилно управление и правителство от 46-то Народно събрание.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Софи Димитрова

Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Тафров: ГЕРБ, БСП и ДПС да отговорят защо са избрали "лейтенанта на Пеевски"

„Американските причини за санкциите срещу български граждани са очаквани. САЩ защитава своя национален интерес, защото за тях корупцията е риск за националната сигурност. Защото, ако тези паспорти (бел.ред. – на санкционираните) са корупционно издавани и отидат в ръцете на терористи…“ Това заяви пред бТВ Стефан Тафров от „Демократична България“, бивш […]