Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ЦИК няма да преговаря за цената на втората поръчка на машини

Снимка: архив БГНЕС

ЦИК няма да преговаря относно цената на поръчката за допълнителни машини. Това заяви в студиото на БНТ говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Цената, формирана от ЦИК, е на база становище на експерти, на база на цената на предишната поръчка, както и на цената на наема при предишни избори. Тук не става въпрос само за самите устройства, а и за допълнителните услуги, които фирмата трябва да предостави. Ако няма кандидати просто няма да има поръчка, обясни Цветозар Томов.

Припомняме, че вчера от „Сиела Норма“ обявиха, че формираната цена не е адекватна и най-вероятно те изобщо няма да участват в поръчката.

„Сиела Норма“ явно не е доволна от окончателната цена, не останах с впечатление да има друг мотив, посочи Томов.

На въпрос дали има елемент на изнудване от страна на фирмата, говорителят на ЦИК каза, че това е доста силен израз, който не би използвал.

Обективният факт обаче е, че фирмата е монополист в България и това създава изкушения за подобни ситуации.

ЦИК не предлага, а обявява максимална цена. Определили сме цената и ЦИК няма да преговаря, повтори Цветозар Томов.

Той обясни, че изборите в България са правени и без машини, а и без бюлетини и увери, че ЦИК ще се погрижи да няма гласоподавател, който да желае и да не може да гласува. Този път ще съумеем да осигурим на всеки карантиниран да гласува, но и не само защото са по-малко като брой наложените карантини, а и защото ще положим всички усилия за това. Това не беше направено на предишните избори, е констатацията на Цветозар Томов.

На този етап отказът на „Сиела Норма“ създава логистични проблеми на Централната избирателна комисия. Томов отхвърли подозрение за нарочен саботаж на изборите: Аз допускам всичко, но не бива да изхождаме от такива тези.

ЦИК все още няма окончателно решение какво ще прави в тази ситуация – все пак ще изчака да види дали няма да се яви и друга фирма на обявената поръчка.

За вариантите – няма време за това да взимаме машини от други държави. Статистиката показва, че у нас има около 9400 секции, в които трябва да има машини за гласуване. 242 са те в чужбина. Това обаче не е окончателен брой. Никъде няма нужда от три машини според броя на избирателите по списъци, но някъде има нужда от две машини. Именно тук е проблемът, по думите на Томов, че при наличния брой машини не може да се постави втора машини в тези секции.

Експериментите, проведени от ЦИК в последните две седмици, показват, че за един час могат да гласуват 50 души. Най-бавният гласуващ се е справил за 4 минути и 11 секунди при положение, че е допуснал всички възможни грешки, които софтуера позволява.

Дали ще може да се вмести без проблеми машинното гласуване на изборите на 11 юли зависи обаче от ритъма на самите избиратели. Затова и Цветозар Томов призова да не се чака в последния момент от изборния ден, за да се гласува. „Призовавам да се гласува по-рано като време. ЦИК няма друг инструмент освен да призоваваме.“

По горещата тема за включване на партията на Васил Божков „Българско лято“ в санкционния режим по Глобалния закон „Магнитски“, Томов обясни, че няма законово основание ЦИК да дерегистрира тази партия. „Избирателите ще наложат своята санкция.“ Божков е кандидат депутат до произвеждане на изборите, а мандатът на депутат и съответно имунитет, започва от приключване на изборния ден. Така е по закон и има решение на Конституционния съд за това, обясни Цветозар Томов.

За изборите на 11 юли са се регистрирали 24 партии и коалиции – по-малкият брой участници може да се обясни както с финансовото изпитание, каквото са изборите, както и с обединяването в ляво и в патриотичния сектор.

Трети избори биха били сериозно изпитание за търпението на българските избиратели и затова партиите трябва да се постараят да създаде стабилно управление и правителство от 46-то Народно събрание.

spot_img

Реклама

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ФБР разследва рухването на моста в Балтимор

ФБР започна федерално наказателно разследване на срутването на моста...

Главчев следи ескалацията, няма нужда от Съвет по сигурност

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България. Това...

Атанас Атанасов: ДАНС трябваше да разплете „Боташ“, а не някаква комисия (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=JMUOZXD_4AY Съпредседателят на ПП-ДБ и лидер на Демократи за силна...

Русия вижда и с просто око неблагоприятната позиция на Украйна на фронта

Никоя нова американска военна помощ за Украйна няма да...

Износът на стоки от България в рамките на ЕС е достигнал 31 млрд. евро през 2022 г.

България е удвоила своята роля във вътрешната търговия на...

Иран предупреди Съвета за сигурност за последствия при военен отговор на Израел

Израел "трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен...

КНДР проведе ракетен тест

Северна Корея проведе изпитание на бойна глава на крилата...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img