Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Съдът оправда Йоан Матев за убийството на ученик в Борисовата градина

Състав на Софийския градски съд оправда подсъдимия Йоан Матев за убийството на ученика Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. и отхвърли гражданските искове на родителите на жертвата. Присъдата е подписана с особено мнение от председателя на съдебния състав Руси Алексиев и от един от съдебните заседатели – решението е взето с 3 на 2 гласа.

Според целия съдебен състав безспорно е доказано, макар и чрез косвени доказателства в непрекъсната верига, водеща до единствен извод, че Матев е лицето, което е заснето на камерите, което е присъствало на мястото на престъплението и си е тръгнало от парка.

Мнозинството смята, че няма нито преки, нито каквито и да е косвени доказателства, че именно той е държал ножа и е нанесъл раната с нож в областта на сърцето на Георги Игнатов, обясни накратко мотивите на съда председателят на състава Руси Алексиев.

Особеното мнение на двама от членовете на състава – председателя и един от съдебните заседатели, е, че според тях има изградена верига от косвени доказателства и за това обстоятелство. Считано от утре тече 15-дневният срок за протестиране и обжалване на присъдата пред Софийския апелативен съд.

Магистратите отмениха и мярката за неотклонение на Матев „домашен арест“ и го освободиха с най-леката – „подписка“.

Искам да изкажа искрени съболезнования на всички близки на починалото момче Георги Игнатов. Но аз нямам нищо общо с тази трагедия и моля да бъдат оправдан, заяви пред съда подсъдимия Йоан Матев в правото си на последна дума няколко часа преди да чуе присъдата.

На 9 март прокуратурата поиска максималното по закон наказание от 12 години затвор за Йоан Матев, подсъдим за убийството на 15-годишния Георги Игнатов, който издъхна от прободни рани в Борисовата градина на 2 юни 2015 година в столичната Борисова градина.

В момента на убийството Матев е бил непълнолетен и по закон може да получи наказание от 5 до 12 години затвор.

Малко след убийството полицията разпространи запис, на който се вижда тичащ младеж в района на парка, за когото се предполагаше, че е извършителят. Последва продължително издирване и призиви към гражданите, ако разпознаят момчето от записите, да се свържат с полицията. Матев беше задържан през февруари 2017 година, но визуално се различаваше от снимките и кадрите, а по време на процеса негови съученици разказаха, че също са забелязали промяна.

Ножът, с който прокуратурата твърди, че е убит Игнатов, беше открит близо до местопрестъплението в хода на разследването. Братът на подсъдимия – Марсел Матев, е завел полицията до мястото, където е скрито оръжието на престъплението – нож. Експертизата обаче не откри ДНК материал по него, а братът, който е ключов свидетел в процеса, се възползва от правото си да не дава показания пред съда. Според разследващите Йоан Матев е разказал пред брат си за убийството, но това обстоятелство така и не бе доказано категорично в съда.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Велика събота е

Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният...

НАТО праща консултантски мисии в Близкия изток и Африка

НАТО обмисля да изпрати консултантски мисии в областта на сигурността...

В Австрия задържаха българин за трафик на нелегални мигранти

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен...

Доброволците от руската армия са пушечното месо в Украйна

Кремъл продължава да използва и затворници

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Петър Волгин: ЕС прилича на сграда, която някога е била красива, но днес е запусната

Петър Волгин е журналист и дългогодишен радиоводещ в БНР,...

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Иван Таков: Обединението в БСП е шанс България да се измъкне от цикъла на сглобките

Новоизбраният Градски съвет на БСП-София взе на първото си...

Петима мъже попаднаха в ареста след масов бой в Самоковско

Петима мъже попаднаха в ареста след масово сбиване в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img