Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Съдът оправда Йоан Матев за убийството на ученик в Борисовата градина

Състав на Софийския градски съд оправда подсъдимия Йоан Матев за убийството на ученика Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. и отхвърли гражданските искове на родителите на жертвата. Присъдата е подписана с особено мнение от председателя на съдебния състав Руси Алексиев и от един от съдебните заседатели – решението е взето с 3 на 2 гласа.

Според целия съдебен състав безспорно е доказано, макар и чрез косвени доказателства в непрекъсната верига, водеща до единствен извод, че Матев е лицето, което е заснето на камерите, което е присъствало на мястото на престъплението и си е тръгнало от парка.

Мнозинството смята, че няма нито преки, нито каквито и да е косвени доказателства, че именно той е държал ножа и е нанесъл раната с нож в областта на сърцето на Георги Игнатов, обясни накратко мотивите на съда председателят на състава Руси Алексиев.

Особеното мнение на двама от членовете на състава – председателя и един от съдебните заседатели, е, че според тях има изградена верига от косвени доказателства и за това обстоятелство. Считано от утре тече 15-дневният срок за протестиране и обжалване на присъдата пред Софийския апелативен съд.

Магистратите отмениха и мярката за неотклонение на Матев „домашен арест“ и го освободиха с най-леката – „подписка“.

Искам да изкажа искрени съболезнования на всички близки на починалото момче Георги Игнатов. Но аз нямам нищо общо с тази трагедия и моля да бъдат оправдан, заяви пред съда подсъдимия Йоан Матев в правото си на последна дума няколко часа преди да чуе присъдата.

На 9 март прокуратурата поиска максималното по закон наказание от 12 години затвор за Йоан Матев, подсъдим за убийството на 15-годишния Георги Игнатов, който издъхна от прободни рани в Борисовата градина на 2 юни 2015 година в столичната Борисова градина.

В момента на убийството Матев е бил непълнолетен и по закон може да получи наказание от 5 до 12 години затвор.

Малко след убийството полицията разпространи запис, на който се вижда тичащ младеж в района на парка, за когото се предполагаше, че е извършителят. Последва продължително издирване и призиви към гражданите, ако разпознаят момчето от записите, да се свържат с полицията. Матев беше задържан през февруари 2017 година, но визуално се различаваше от снимките и кадрите, а по време на процеса негови съученици разказаха, че също са забелязали промяна.

Ножът, с който прокуратурата твърди, че е убит Игнатов, беше открит близо до местопрестъплението в хода на разследването. Братът на подсъдимия – Марсел Матев, е завел полицията до мястото, където е скрито оръжието на престъплението – нож. Експертизата обаче не откри ДНК материал по него, а братът, който е ключов свидетел в процеса, се възползва от правото си да не дава показания пред съда. Според разследващите Йоан Матев е разказал пред брат си за убийството, но това обстоятелство така и не бе доказано категорично в съда.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

САЩ отново удрят Иран със санкции заради кибератаки

САЩ засилиха санкциите си срещу Иран във вторник, като посочиха...

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ваня Григорова слага край на мандата на псевдоелита, а старите лица да отсъпят

Общинският съветник Ваня Григорова регистрира участието си за НС...

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

Председателят на СОС предлага Благовест Георгиев да бъде освободен от всички позиции

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, заедно със...

България и Косово обсъдиха възможността за надграждане на сътрудничеството

Служебният премиер Димитър Главчев и косовският премиер Албин Курти...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img