Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Премиерът на Литва: „Спутник V“ е още едно хибридно оръжие на Русия

Литва не планира да използва руската ваксина „Спутник V“ срещу COVID-19.

Това обяви министър-председателката на прибалтийската страна Ингрида Шимоните.

Казват, че „Спутник V“ е добра ваксина, но Путин не иска да я използва за лечение на руснаци – той я предлага на света като поредното хибридно оръжие „разделяй и владей, написа Шимоните в „Туитър“, като добави, че „нито има новина тук, нито нещо добро за човечеството“.

Не, не планираме (да използваме руската ваксина), тъй като тази ваксина не е регистрирана в никоя държава от ЕС. Европейската агенция по лекарствата не я е оценявала, такъв ще е коментарът, каза тя пред репортери.

Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел на 5 февруари изрази надежда, че руската ваксина срещу COVID-19 скоро ще бъде използвана в целия ЕС. По време на посещението си в Москва Борел каза, че „Спутник V“ била „добра ваксина за цялото човечество„.

На въпрос дали Литва ще закупи тази ваксина, ако бъде регистрирана в ЕС, Шимоните отговори, че не може да се ръководи от предположения.

Европейската агенция по лекарствата решава коя ваксина да се регистрира, а не г-н Борел. Няма да има повече коментари по тази тема, „Спутник“ не е ваксината, която сме включили в нашето портфолио за ваксинация, настоя тя.

Ваксината беше регистрирана в Русия през август, като много страни са заинтересовани да я закупят. ЕС подписа шест договора за закупуване на 2 млрд. дози ваксина от различни производители, но до момента са регистрирани само три варианта. Европейската агенция по лекарствата все още не е получила заявки за регистрация на ваксината „Спутник V“.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

ЕК удължава надбавките за земеделските субсидии с шест месеца

Европейският съюз ще удължи надбавките за субсидии с шест...

Президентът на Полша внесе проектозакон за повишаване на отбранителната готовност

Президентът на Полша Анджей Дуда внесе проектозакон, насочен към...

Финландия не изключва Русия да тества член 5 на НАТО

Малко вероятно е Русия да тества клаузата за взаимна...

Киргизстан съветва гражданите си временно да избягват да пътуват до Русия

Министерството на външните работи на Киргизстан съобщи в четвъртък,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Meta се защити след критиките на ЕК

Мета, компанията зад Facebook и Instagram, във вторник защити своя...

Българо-румънски екипи ще следят трафика по празниците в пограничните райони

Български и румънски пътни полицаи ще участват в съвместна контролна...

Депутатът Стоян Георгиев вече не е част от ПП

Депутатът от ПП-ДБ Стоян Георгиев вече не е част...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img