Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Съдът задължи Гешев да публикува списък на указанията си

Българският хелзинкски комитет принуди главния прокурор Иван Гешев да предостави пълен списък на актовете, които издава в изпълнение на конституционните си правомощия.

От БХК посочват, че от началото на миналата година са срещали упорита съпротива от страна на обвинител №1 и заместничката му Красимира Филипова да им бъде предоставена обществена информация относно дейността на прокуратурата.

По жалба на Комитета съдът двукратно е установил, че главният прокурор нарушава закона, като отказва да представи исканата информация. Тъй като след първото съдебно решение, установяващо незаконосъобразния отказ на Гешев да предостави информацията, неговата заместничка е изпратила до БХК връзка към сайта на прокуратурата, където обаче не е бил публикуван търсения списък, се е наложило да бъде заведено второ дело. То е приключило в края на 2020 г. с отмяна на отказа за предоставяне на списъка. По двете дела прокуратурата е осъдена да заплати съдебните разноски за над 1000 лева.

От Комитета посочват, че в началото на тази година в крайна сметка са получили списъка на действащите инструкции и указания. Те се издават на основание чл. 138, т. 6 от Закона за съдебната власт в изпълнение на правомощията на главния прокурор по надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори и следователи за точно и еднакво прилагане на законите и защита на законните права и интереси на гражданите, юридическите лица и държавата, поясняват от организацията.

Списъкът би трябвало да е актуален към 12 януари 2021 г. и да съдържа действащите указания и инструкции, които главният прокурор издава в изпълнение на правомощията си по Конституция към тази дата.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Здравният министър успокои: Ваксини за коклюш има

Не искаме да се всява паника сред населението. Коклюша...

Руските власти твърдят, че са превзели село Новобахмутивка в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са...

Атанас Пеканов разочарован от пехливанските борби в Народното събрание

Отлагането на либерализацията на енергийния пазар може да доведе...

Най-малко 23 души са убити при атаки от екстремисти в Нигерия

Най-малко 23 души от Гражданските съвместни сили на Нигерия...

Борисов е склонен на съвместно управление с ПП-ДБ, но доминирано от ГЕРБ

Бойко Борисов няма да преговаря лично с Кирил Петко,...

Франция с опити да облекчи напрежението между „Хизбула“ и Израел

Франция ще съдейства за облекчаване на напрежението между Израел...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Десет души загинаха при катастрофа между хеликоптери в Малайзия

Инцидентът е станал при репетиция за военен парад

България и Косово обсъдиха възможността за надграждане на сътрудничеството

Служебният премиер Димитър Главчев и косовският премиер Албин Курти...

Симеон Дянков вижда няколко опции пред ГЕРБ за правителство

Не вярвам, че служебният кабинет ще работи дълго. Това...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img