Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Румен Овчаров: И АЕЦ „Белене“, и „Козлодуй“ и… на земята

До решението за изграждане на нов блок в АЕЦ „Козлодуй“ следва много дълъг път, който трябва да бъде извървян. Бившият министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев Румен Овчаров е учуден от ентусиазма на правителството в момента за прехвърляне на реакторите към АЕЦ „Козлодуй“, след като в продължение на три години е имало подобен ентусиазъм за изграждане на проекта на АЕЦ „Белене“. Овчаров е учуден и от „любовта на американския посланик към руски реактори“. Той си обяснява активността на посланичката с разпореждане за наваксване на изоставането на американците в последните десетилетия в ядрените технологии – в момента се търсят места за тях. „Ако американската посланичка не знае какво означава хибриден реактор, то това не означава, че и експертите не знаят. Това е фантасмагория от началните етапи на развитието на ядрената енергетика“, заяви Румен Овчаров. Водещи в световен мащаб са руските и китайските технологии. По думите му се търси място за малките модулни реактори, които до този момент не са въведени в експлоатация никъде по света.

Той е скептичен спрямо новите идеи, които се хвърлят в публичното пространство. Това е много сериозен разчет и въпросът е колко ние ще платим, предупреди Овчаров и зададе въпрос защо и до този момент няма сериозен анализ кой всъщност анализ е в интерес на страната и в защита на нашия национален интерес.

Според Румен Овчаров с прехвърлянето на идеята за изграждане на АЕЦ „Белене“ в Козлодуй – инвеститори изобщо няма да дойдат. „И ще се получи ситуацията с българската приказка за „от двата стола – та на земята“ – така ще се развият юридически нещата, според бившия министър. Той задава и още един въпрос – какво ще се случи с другия реактор.

Румен Овчаров е притеснен от развитието в бъдеще, че може, както с транзита на газ и развитието от Южен поток към Турски/Балкански поток – да се окаже, че след 10 години вместо да изнасяме, ще купуваме ток от съседни страни.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Лошото време попречи на един самолет българи да посрещнат Великден на Санторини

Силният вятър на гръцкия остров Санторини промени плановете на...

Външно министерство предупреждава българите да внимават в Тбилиси

Във връзка със продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси, Министерството...

Дания облекчава закона за абортите

Дания облекчава закона за абортите за първи път от...

Димитър Главчев посети педиатричната болница в София

Премиерът Димитър Главчев посети днес Специализираната болница за активно...

Иран освободи екипажа на португалския кораб, свързан с Израел

Хосеин Амирабдолахян, външен министър на Иран Иран освободи екипажа на...

Великобритания наложи санкции на израелски заселници на Западния бряг

В петък Великобритания наложи санкции на две "екстремистки" групи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Швейцария засега не кани Русия на мирната среща за Украйна

Швейцария обяви, че Русия не е поканена "на този...

Попълниха Управителния съвет на АПИ

Инж. Венцислав Атанасов е назначен за член на Управителния...

Нотариуса бил Доверено лице в МВР и ГДБОП знае това от 2022 г.

Името на Мартин Божанов - Нотариуса, се появи в...

Евтим Милошев вижда предимство да е министър в правителство сираче

България има много по-голям потенциал в туризма. Това заяви...

Зеленски: Не Русия, а Украйна да доминира военно на фронта

Украйна се нуждае от значително ускоряване на доставките, за...

Дупка в бюджета няма, уверява Асен Василев

Няма дупка в бюджета. Ако се правят разходи извън...

Стефан Сежурне: Никой няма полза от ескалацията между Израел и „Хизбула“

Френският външен министър Стефан Сежурне заяви по време на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img