Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Фон дер Лайен допусна още ограничения в страните членки (ВИДЕО)

Държавите от Европейския съюз трябва да синхронизират въвеждането на ваксинационни мерки и може да се наложат допълнителни ограничения, но не трябва просто да затварят границите си, за да не стигнат случаите на COVID-19, заяви в сряда председателят на Европейската комисия, съобщава „Ройтерс“.

Общото затваряне на границите в тази ситуация няма смисъл, коментира Урсула фон дер Лайен в реч пред Европейския парламент.

„Това вреди на функционирането на нашия единен пазар и не е толкова ефективно, колкото целенасочените мерки и затова се нуждаем от общ подход за тестване, проследяване, пътуване и граници.“

„Трябва да има повече подкрепа на бизнеса за увеличаване на производството и трябва да се противопоставим и ясно да проследим разпространението на новия вариант. Това е състезание с времето“.

Механизмът на ЕС за споделяне на ваксини е проява на солидарност и „онези, които показват подкрепа на своите партньори с дози и действия, няма да бъдат забравени, но тези, които не помогнат, ще бъдат запомнени по много различни причини и съм твърдо решена, Европа ще стои на правилната страна на историята и човечеството„.

Фон дер Лайен коментира по-рано, че ЕС започва да ваксинира и „ваксинацията е свобода„, след това тя приветства инициативата на гръцкото правителство, позволяваща на ваксинираните хора да пътуват свободно, и призова за взаимно признат „ваксинационен сертификат“ в страните от ЕС.

Тя обясни също, че забавянето на производството на ваксината на Pfizer няма да се попречи на доставките й за Европа и всички планирани пратки за първото тримесечие на 2021 година ще пристигнат до края на март.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също не изключва възможността в Европейския съюз да се въведат паспорти за ваксинация срещу COVID-19, позволяващи свободното пътуване, което ще е достъпно само за ваксинираните.

Изпълнителният орган на ЕС настоява държавите-членки да поставят цел за ваксиниране на най-малко 70% от населението на блока до това лято.

Сертификатът за ваксинация може да бъде въведен до края на месеца, коментира заместник председателят на ЕС Маргаритис Схинас.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Масов бой и пострадали в центъра на Габрово заради етническа основа?

Масов бой в центъра на Габрово и пострадали хора....

Лошото време попречи на един самолет българи да посрещнат Великден на Санторини

Силният вятър на гръцкия остров Санторини промени плановете на...

Външно министерство предупреждава българите да внимават в Тбилиси

Във връзка със продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси, Министерството...

Дания облекчава закона за абортите

Дания облекчава закона за абортите за първи път от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

59-годишен донор спаси 2 живота

Трансплантация на бъбрек даде шанс за втори живот на...

Иран освободи екипажа на португалския кораб, свързан с Израел

Хосеин Амирабдолахян, външен министър на Иран Иран освободи екипажа на...

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

Калин Стоянов вдигна със 100 лева порциона в МВР със задна дата

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов е подписал днес две...

Най-малко 8 души са загинали след проливни дъждове в Бразилия

Проливни дъждове отнеха живота на 8 души, а други...

ЕС разследва Meta за руската дезинформация преди евроизборите

Очаква се регулаторите на Европейския съюз да започнат разследване...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img