Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Фон дер Лайен допусна още ограничения в страните членки (ВИДЕО)

Държавите от Европейския съюз трябва да синхронизират въвеждането на ваксинационни мерки и може да се наложат допълнителни ограничения, но не трябва просто да затварят границите си, за да не стигнат случаите на COVID-19, заяви в сряда председателят на Европейската комисия, съобщава „Ройтерс“.

Общото затваряне на границите в тази ситуация няма смисъл, коментира Урсула фон дер Лайен в реч пред Европейския парламент.

„Това вреди на функционирането на нашия единен пазар и не е толкова ефективно, колкото целенасочените мерки и затова се нуждаем от общ подход за тестване, проследяване, пътуване и граници.“

„Трябва да има повече подкрепа на бизнеса за увеличаване на производството и трябва да се противопоставим и ясно да проследим разпространението на новия вариант. Това е състезание с времето“.

Механизмът на ЕС за споделяне на ваксини е проява на солидарност и „онези, които показват подкрепа на своите партньори с дози и действия, няма да бъдат забравени, но тези, които не помогнат, ще бъдат запомнени по много различни причини и съм твърдо решена, Европа ще стои на правилната страна на историята и човечеството„.

Фон дер Лайен коментира по-рано, че ЕС започва да ваксинира и „ваксинацията е свобода„, след това тя приветства инициативата на гръцкото правителство, позволяваща на ваксинираните хора да пътуват свободно, и призова за взаимно признат „ваксинационен сертификат“ в страните от ЕС.

Тя обясни също, че забавянето на производството на ваксината на Pfizer няма да се попречи на доставките й за Европа и всички планирани пратки за първото тримесечие на 2021 година ще пристигнат до края на март.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също не изключва възможността в Европейския съюз да се въведат паспорти за ваксинация срещу COVID-19, позволяващи свободното пътуване, което ще е достъпно само за ваксинираните.

Изпълнителният орган на ЕС настоява държавите-членки да поставят цел за ваксиниране на най-малко 70% от населението на блока до това лято.

Сертификатът за ваксинация може да бъде въведен до края на месеца, коментира заместник председателят на ЕС Маргаритис Схинас.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Г-7 предупреди Иран с мерки при дестабилизация

Лидерите на страните от Групата на седемте (Г-7) обсъдиха в...

11 задържани при протестите в Грузия

Служители на грузинското министерство на вътрешните работи са задържали 11...

С над 3000 подписа сдружение настоява за удължаване на АМ Струма

Жителите от района на Кресненското дефиле са събрали над...

Борел: ЕС трябва да изпрати ПВО системи на Украйна, не може да разчита само на САЩ

Страните от Европейския съюз трябва да изпратят своите противоракетни...

Първо в News24sofia.eu! Откриха амфетамини в КАТ-София

ИА News24sofia.eu потърси за коментар пресцентъра на МВР за официално потвърждение на новината, но засега коментар бе отказан

Главчев и впечатленията му от Европейския съвет в Брюксел

Преди да започне заседанието на Министерски съвет служебният премиер...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img