Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Плевнелиев: Да пренастроим образователната система на България

С развитието на новите технологии във все по-глобализирания свят България не трябва да остава назад. Предстои чрез изграждането на суперкомпютъра на територията на София Тех Парк, страната ни да се превърне в дигиталния хъб на Европа, но за да се случи това, трябва още работа. За новата сграда, в която ще се помещава суперкомпютърът, кога тя трябва да стане факт и кога напълно ще заработи суперкомпютърът News.bg разговаря с президента на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев.

Господин президент, направихте проверка на изграждането на сградата, в която ще се помещава суперкомпютърът. Кога трябва да бъде готова сградата и кога трябва да заработи компютърът в София Тех Парк?

През август месец направихме първата копка, спомняте си много добре – за четири месеца прогресът е видим, всичко се движи в график, в срок, ден по ден, всички работят мобилизирано и графиците се изпълняват. До края на януари строителните части ще приключат, включително инсталациите, които са уникални. Такива инсталации не е имало в сграда досега в България и на Балканите.

От февруари месец започват доставките на частите на самия компютър. Основните доставки ще бъдат през март, всичко това е по график, по план и се изпълнява излючително коректно и точно. Сградата ще бъде готова към края на април, включително със суперкомпютъра, от май започва оживяването на системите и към края на юни всичко ще бъде в работна готовност.

Колко работни места ще се отворят с изграждането на новата сграда и пускането в експлоатация на суперкомпютъра?

Ако говорим за директно – около 80, но ако говорим освен пряко засегнатите от сградата, инсталациите, работни места и непряко, аз мисля, че хиляди. Нека да обясня, че това, че вече имаме такъв суперкомпютърен център в България доведе до създаването на три нова клъстера – инициативи на големи и малки частни компании. Единият от тях е клъстер „Изкуствен интелект“, защото изкуствен интелект не може без огромни изчислителни възможности.

Другият клъстер е свързан с науките, свързан и с човешкото здраве, защото те имат нужда също от огромна изчислителна мощност. Тук ще се раждат нови индустрии, нови компании, часният сектор ще реализира проектите си и съм убеден, че говорим за хиляди работни места.

Тук на територията на София Тех Парк, както знаем, има доста инвеститори. На прага ли е България до нов сериозен инвеститор, въпреки че изпуснахме „Фолксваген“?

Истината е, че „Фолксваген“ както видяхте, така изобщо не реши да прави тази фабрика. Ситуацията в света се промени толкова драстично, че всички промениха плановете си, но да – ние работим в момента по няколко стратегически обекта от размера на „Фолксваген“, тоест инвестиции от 500 млн. до 1 млрд. евро. И да – България вече е готова за тези неща, колкото по-бързо модернизираме инфраструктурата, но големият проблем е човешкият капитал. Колкото по-бързо успеем да пренастроим образователната система на България, виждате университетите мислят за повече инженери, повече изчислителни техници, повече компютърни и софтуерни специалисти.

Вижте, аз считам, че по-скоро тези по-големи инвестиции ще бъдат в сферата на човешкия капитал. В момента преговаряме за два големи центъра за научноизследователска и развойна дейност на глобални компании с по 2, 3 и дори 5 000 служители. Ефектът от един такъв научноизследователски център да е много по-голям, отколкото от една фабрика „Фолксваген“.

Източник: News.bg.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Велика събота е

Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният...

НАТО праща консултантски мисии в Близкия изток и Африка

НАТО обмисля да изпрати консултантски мисии в областта на сигурността...

В Австрия задържаха българин за трафик на нелегални мигранти

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен...

Доброволците от руската армия са пушечното месо в Украйна

Кремъл продължава да използва и затворници

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Депутатът Стоян Георгиев вече не е част от ПП

Депутатът от ПП-ДБ Стоян Георгиев вече не е част...

Румънец задигна алкохол за над 3700 лв. от магазин в Плевен

Задържаха румънец, откраднал алкохол за над 3780 лева от...

Срутване затруднява движението по АМ Струма в посока София

Тежкотоварните автомобили в посока София се движат само в изпреварващата лента

Съдът в Гърция осъди шестима за пожарите край Атина през 2018 г.

Днес съдът в Гърция наложи наказание "лишаване от свобода"...

Радев: Здравеопазването не трябва да се развива като нечий бизнес

Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен...

Великобритания затяга плащанията за инвалидност

Великобритания обмисля да направи промени в плащанията за обезщетения...

Нетаняху провежда офанзива в Рафах и при сделка с „Хамас“

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща във вторник да продължи...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img