Плевнелиев: Да пренастроим образователната система на България

Суперкомпютърът готов за работа в края на юни 2021 г.

Прочитания 7434
0 0

С развитието на новите технологии във все по-глобализирания свят България не трябва да остава назад. Предстои чрез изграждането на суперкомпютъра на територията на София Тех Парк, страната ни да се превърне в дигиталния хъб на Европа, но за да се случи това, трябва още работа. За новата сграда, в която ще се помещава суперкомпютърът, кога тя трябва да стане факт и кога напълно ще заработи суперкомпютърът News.bg разговаря с президента на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев.

Господин президент, направихте проверка на изграждането на сградата, в която ще се помещава суперкомпютърът. Кога трябва да бъде готова сградата и кога трябва да заработи компютърът в София Тех Парк?

През август месец направихме първата копка, спомняте си много добре – за четири месеца прогресът е видим, всичко се движи в график, в срок, ден по ден, всички работят мобилизирано и графиците се изпълняват. До края на януари строителните части ще приключат, включително инсталациите, които са уникални. Такива инсталации не е имало в сграда досега в България и на Балканите.

От февруари месец започват доставките на частите на самия компютър. Основните доставки ще бъдат през март, всичко това е по график, по план и се изпълнява излючително коректно и точно. Сградата ще бъде готова към края на април, включително със суперкомпютъра, от май започва оживяването на системите и към края на юни всичко ще бъде в работна готовност.

Колко работни места ще се отворят с изграждането на новата сграда и пускането в експлоатация на суперкомпютъра?

Ако говорим за директно – около 80, но ако говорим освен пряко засегнатите от сградата, инсталациите, работни места и непряко, аз мисля, че хиляди. Нека да обясня, че това, че вече имаме такъв суперкомпютърен център в България доведе до създаването на три нова клъстера – инициативи на големи и малки частни компании. Единият от тях е клъстер „Изкуствен интелект“, защото изкуствен интелект не може без огромни изчислителни възможности.

Другият клъстер е свързан с науките, свързан и с човешкото здраве, защото те имат нужда също от огромна изчислителна мощност. Тук ще се раждат нови индустрии, нови компании, часният сектор ще реализира проектите си и съм убеден, че говорим за хиляди работни места.

Тук на територията на София Тех Парк, както знаем, има доста инвеститори. На прага ли е България до нов сериозен инвеститор, въпреки че изпуснахме „Фолксваген“?

Истината е, че „Фолксваген“ както видяхте, така изобщо не реши да прави тази фабрика. Ситуацията в света се промени толкова драстично, че всички промениха плановете си, но да – ние работим в момента по няколко стратегически обекта от размера на „Фолксваген“, тоест инвестиции от 500 млн. до 1 млрд. евро. И да – България вече е готова за тези неща, колкото по-бързо модернизираме инфраструктурата, но големият проблем е човешкият капитал. Колкото по-бързо успеем да пренастроим образователната система на България, виждате университетите мислят за повече инженери, повече изчислителни техници, повече компютърни и софтуерни специалисти.

Вижте, аз считам, че по-скоро тези по-големи инвестиции ще бъдат в сферата на човешкия капитал. В момента преговаряме за два големи центъра за научноизследователска и развойна дейност на глобални компании с по 2, 3 и дори 5 000 служители. Ефектът от един такъв научноизследователски център да е много по-голям, отколкото от една фабрика „Фолксваген“.

Източник: News.bg.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Зариф отхвърли твърденията, че Иран стои зад атаката над американското посолство в Багдад

Външният министър на Иран отхвърли твърденията на американския президент Доналд Тръмп, че Иран стои зад неотдавнашната ракетна атака на американското посолство в Багдад, предаде „Ройтерс“. Излагането на собствените си граждани на риск в чужбина няма да отклони вниманието от катастрофални провали у дома, написа в „туитър“ външният министър Мохамад Джавад […]