Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Плевнелиев: Да пренастроим образователната система на България

С развитието на новите технологии във все по-глобализирания свят България не трябва да остава назад. Предстои чрез изграждането на суперкомпютъра на територията на София Тех Парк, страната ни да се превърне в дигиталния хъб на Европа, но за да се случи това, трябва още работа. За новата сграда, в която ще се помещава суперкомпютърът, кога тя трябва да стане факт и кога напълно ще заработи суперкомпютърът News.bg разговаря с президента на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев.

Господин президент, направихте проверка на изграждането на сградата, в която ще се помещава суперкомпютърът. Кога трябва да бъде готова сградата и кога трябва да заработи компютърът в София Тех Парк?

През август месец направихме първата копка, спомняте си много добре – за четири месеца прогресът е видим, всичко се движи в график, в срок, ден по ден, всички работят мобилизирано и графиците се изпълняват. До края на януари строителните части ще приключат, включително инсталациите, които са уникални. Такива инсталации не е имало в сграда досега в България и на Балканите.

От февруари месец започват доставките на частите на самия компютър. Основните доставки ще бъдат през март, всичко това е по график, по план и се изпълнява излючително коректно и точно. Сградата ще бъде готова към края на април, включително със суперкомпютъра, от май започва оживяването на системите и към края на юни всичко ще бъде в работна готовност.

Колко работни места ще се отворят с изграждането на новата сграда и пускането в експлоатация на суперкомпютъра?

Ако говорим за директно – около 80, но ако говорим освен пряко засегнатите от сградата, инсталациите, работни места и непряко, аз мисля, че хиляди. Нека да обясня, че това, че вече имаме такъв суперкомпютърен център в България доведе до създаването на три нова клъстера – инициативи на големи и малки частни компании. Единият от тях е клъстер „Изкуствен интелект“, защото изкуствен интелект не може без огромни изчислителни възможности.

Другият клъстер е свързан с науките, свързан и с човешкото здраве, защото те имат нужда също от огромна изчислителна мощност. Тук ще се раждат нови индустрии, нови компании, часният сектор ще реализира проектите си и съм убеден, че говорим за хиляди работни места.

Тук на територията на София Тех Парк, както знаем, има доста инвеститори. На прага ли е България до нов сериозен инвеститор, въпреки че изпуснахме „Фолксваген“?

Истината е, че „Фолксваген“ както видяхте, така изобщо не реши да прави тази фабрика. Ситуацията в света се промени толкова драстично, че всички промениха плановете си, но да – ние работим в момента по няколко стратегически обекта от размера на „Фолксваген“, тоест инвестиции от 500 млн. до 1 млрд. евро. И да – България вече е готова за тези неща, колкото по-бързо модернизираме инфраструктурата, но големият проблем е човешкият капитал. Колкото по-бързо успеем да пренастроим образователната система на България, виждате университетите мислят за повече инженери, повече изчислителни техници, повече компютърни и софтуерни специалисти.

Вижте, аз считам, че по-скоро тези по-големи инвестиции ще бъдат в сферата на човешкия капитал. В момента преговаряме за два големи центъра за научноизследователска и развойна дейност на глобални компании с по 2, 3 и дори 5 000 служители. Ефектът от един такъв научноизследователски център да е много по-голям, отколкото от една фабрика „Фолксваген“.

Източник: News.bg.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Първо в News24sofia.eu! Наркоманката Диона се появи в Софийския районен съд (СНИМКИ/ВИДЕО)

Делото срещу поп фолк певицата ще започне на 4 юни, като тогава ще бъдат разпитати вещите лица, изготвили експертизата за наличието на кокаин в кръвта й

Al Jazeera: Израелски безпилотни самолети засилват наблюдението над Рафах

Израелските безпилотни самолети са засилили дейността си над Рафах. Това...

Дейвид Георгиев – човекът карикатурист (СНИМКИ/ИНТЕРВЮ)

Казват, че карикатурата е поезията в рисуването. Едно много...

Сунак впряга британците на работа с по-строги правила за болничните

Британското правителство ще се стреми да затегне правилата за...

Украински млекопреработватели удвояват износа си за България

Украинската асоциация на млекопреработвателите предвижда да увеличи двойно износа...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img