Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Президентът да свикал КСНС заради възникналото напрежение с Русия

Снимка: БГНЕС

Във връзка с възникналото напрежение между Република България и Руската Федерация през последните дни и след отправените обвинения на говорителя на Министерството на външните работи на Руската Федерация Мария Захарова относно разполагането на нападателни оръжия на териториите на България и Румъния и разиграване на сценарии за удари от двете страни срещу Русия, ПП МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) заявява следната позиция:

  1. МВнР на България да предостави пълна и коректна информация по случая.
  2. Министерският съвет да информира българската общественост, дали отправените обвинения от Руска страна за разполагането на оръжия, включително и с ядрени бойни глави, американски или други войски на Алианса, както и за разработени сценарии за удари по Русия, отговарят на истината.
  3. Народното събрание на Република България да излезе със специална Декларация, че България спазва стриктно Конституцията на страната и българското законодателство и няма да допусне в нарушение на тях, разполагането на територията на България на чужди, пък били те и натовски или американски, войски и оръжия.
  4. Президентът на Република България Румен Радев да свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), по време на който да се обсъдят мерки за намаляване на напрежението и подобряване на отношенията между България и Русия.
  5. МВнР и Министерство на отбраната да информират Президента на България за евентуални разговори и действия за разполагането на войски и оръжие на НАТО на територията на Република България.
  6. Да се предостави информация от проведената среща на външните министри на НАТО на 1 и 2 декември относно „агресията“ на Русия в Черно море, както и за взетите на тази среща решения. В тази връзка да се предостави информация от МВнР и Министерство на отбраната на България, дали създалата се ситуация не е продиктувана и от препоръките на Сената на САЩ към нашето Министерство на отбраната за извършване на проучване в рамките на 12 месеца за трайно разполагане на военни части на НАТО и САЩ в страните от Алианса, имащи излаз на Черно море.

От партията предлагат България да инициира възстановяването на прекъснатия през 2014 година диалог между НАТО и Руската Федерация чрез работа на Съвета НАТО – Русия. Правим това предложение не случайно, тъй като България имаше водещо място при организирането на една от най-ползотворните срещи на този Съвет, проведена на 17.05.2006 г. в гр. Новосибирск, Руска Федерация“, каза още Пламен Стоянов, който в качеството му на генерален консул на България в Новосибирск по това време беше основен организатор на тази среща от страна на НАТО.

Според тях трябва да да се създаде компетентен колектив от експерти, който в много кратки срокове да подготви и да представи за широко обществено обсъждане „Доктрина за националната сигурност на България в условията на многополярен свят“.

От партията настояват незабавно да се потърсят преговорни форми за професионални контакти с оторизирани представители на страни, съседни на България, нечленуващи в НАТО, от които да получим гаранции за ненападение при възникването на кризисни ситуации в региона, като българската страна поеме определени условия за взаимност, което за България ще бъде много по-евтино и много по-резултатно от досегашната практика. Тези условия да бъдат обсъдени в политическата структура на НАТО и заедно със страни, заинтересувани от подобни гаранции, да се предприемат стъпки за положително становище на НАТО и приемане на съответното решение“, каза членът на НИС и експерт по Национална сигурност Пламен Стоянов.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка

Арестуваха трима гърци в Александруполис по обвинения за търговия...

Здравният министър разпореди проверка по случай на починали родилка и бебе в Самоков

Бременна жена и бебе починаха в Самоков днес. Служебният министър на...

Русия обяви за международно издирване Зеленски и Порошенко

Руското Mинистерство на вътрешните работи обяви днес украинския президент...

Той извърши не за Себе Си, а заради нас и нашето спасение – пасхалното послание на Патриаршията

Българската патриаршия излезе с пасхално послание, по традиция часове...

Цената на зърното на световните пазари се успокои в последния ден на април

Котировките на основните зърнени стоки се успокоиха на световните...

Благодатният огън се спусна в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим (СНИМКИ)

В навечерието на Възкресение Христово благодатният огън се спусна...

Британското разузнаване очаква увеличаване на руските жертви в Украйна

Среднодневният брой на руските жертви в Украйна през месец...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Днес е Разпети петък

Разпети или Велики петък е най-тъжният ден за християните,...

ЕС помага с 1 млрд. евро на Ливан да се справи с мигрантите

Средствата ще лъдат отпуснати в срок от 3 години

Той извърши не за Себе Си, а заради нас и нашето спасение – пасхалното послание на Патриаршията

Българската патриаршия излезе с пасхално послание, по традиция часове...

Смъртните случаи в Кения се увеличават на близо 100 заради наводненията

Най-малко 20 души са загинали при наводнения в района...

Президентът наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона...

ЕК удължава надбавките за земеделските субсидии с шест месеца

Европейският съюз ще удължи надбавките за субсидии с шест...

Калин Стоянов вдигна със 100 лева порциона в МВР със задна дата

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов е подписал днес две...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img