Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Президентът да свикал КСНС заради възникналото напрежение с Русия

Снимка: БГНЕС

Във връзка с възникналото напрежение между Република България и Руската Федерация през последните дни и след отправените обвинения на говорителя на Министерството на външните работи на Руската Федерация Мария Захарова относно разполагането на нападателни оръжия на териториите на България и Румъния и разиграване на сценарии за удари от двете страни срещу Русия, ПП МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) заявява следната позиция:

  1. МВнР на България да предостави пълна и коректна информация по случая.
  2. Министерският съвет да информира българската общественост, дали отправените обвинения от Руска страна за разполагането на оръжия, включително и с ядрени бойни глави, американски или други войски на Алианса, както и за разработени сценарии за удари по Русия, отговарят на истината.
  3. Народното събрание на Република България да излезе със специална Декларация, че България спазва стриктно Конституцията на страната и българското законодателство и няма да допусне в нарушение на тях, разполагането на територията на България на чужди, пък били те и натовски или американски, войски и оръжия.
  4. Президентът на Република България Румен Радев да свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), по време на който да се обсъдят мерки за намаляване на напрежението и подобряване на отношенията между България и Русия.
  5. МВнР и Министерство на отбраната да информират Президента на България за евентуални разговори и действия за разполагането на войски и оръжие на НАТО на територията на Република България.
  6. Да се предостави информация от проведената среща на външните министри на НАТО на 1 и 2 декември относно „агресията“ на Русия в Черно море, както и за взетите на тази среща решения. В тази връзка да се предостави информация от МВнР и Министерство на отбраната на България, дали създалата се ситуация не е продиктувана и от препоръките на Сената на САЩ към нашето Министерство на отбраната за извършване на проучване в рамките на 12 месеца за трайно разполагане на военни части на НАТО и САЩ в страните от Алианса, имащи излаз на Черно море.

От партията предлагат България да инициира възстановяването на прекъснатия през 2014 година диалог между НАТО и Руската Федерация чрез работа на Съвета НАТО – Русия. Правим това предложение не случайно, тъй като България имаше водещо място при организирането на една от най-ползотворните срещи на този Съвет, проведена на 17.05.2006 г. в гр. Новосибирск, Руска Федерация“, каза още Пламен Стоянов, който в качеството му на генерален консул на България в Новосибирск по това време беше основен организатор на тази среща от страна на НАТО.

Според тях трябва да да се създаде компетентен колектив от експерти, който в много кратки срокове да подготви и да представи за широко обществено обсъждане „Доктрина за националната сигурност на България в условията на многополярен свят“.

От партията настояват незабавно да се потърсят преговорни форми за професионални контакти с оторизирани представители на страни, съседни на България, нечленуващи в НАТО, от които да получим гаранции за ненападение при възникването на кризисни ситуации в региона, като българската страна поеме определени условия за взаимност, което за България ще бъде много по-евтино и много по-резултатно от досегашната практика. Тези условия да бъдат обсъдени в политическата структура на НАТО и заедно със страни, заинтересувани от подобни гаранции, да се предприемат стъпки за положително становище на НАТО и приемане на съответното решение“, каза членът на НИС и експерт по Национална сигурност Пламен Стоянов.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Шефът на израелското разузнаване подаде оставка заради атаката на 7 октомври

Ръководителят на израелската дирекция за военно разузнаване Ахарон Халива подаде оставка заради провалите...

КНДР проведе ракетен тест

Северна Корея проведе изпитание на бойна глава на крилата...

Северна Корея изстреля балистични ракети край източното си крайбрежие

Северна Корея изстреля няколко балистични ракети към морето край източното...

Британският парламент прие закона за мигрантите

Лондон ще депортира търсещи убежище лица в Руанда

Радев поде кампания за домакинство на Зимните младежки олимпийски игри 2028 г.

Президентът Румен Радев предлага България да се кандидатира за домакин...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img