Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Спецпрокуратурата задържа петима за незаконно производство и продажба на оръжия

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност пет лица, сред които двама работници в оръжейния завод „Арсенал“ в Казанлък, за участие в организирана престъпна група за производство, държане и разпространение на огнестрелни оръжия на територията на Старозагорска област.

Те са задържани на 6 ноември при специализирана полицейска операция на служители от Сектор „БОП“-Стара Загора под ръководството на специализираната прокуратура.

При извършените претърсвания на адреси, автомобили и служебно помещение в завод „Арсенал„, ползвано от двамата от обвинените, са намерени и иззети годни за стрелба огнестрелни оръжия, в т.ч. полуавтоматични пушки 7,62 мм със заглушители и оптични прибори, изработени с части за ловни карабини „SLR-Arsenal“,пистолети „Макаров“ със заглушители и др.

В жилището на един от обвинените в с. Черганово, обл. Стара Загора, е открита работилница, оборудвана с металообработващи машини и техника за прецизна обработка на детайли. В помещението са намерени и иззети голям брой цеви и части за дългоцевни оръжия и пистолети, оптични прибори, заготовки за заглушители, голямо количество боеприпаси с различен калибър. В бунгало в с. Горно Черновище, ползвано от друг участник в групата, е намерен 9 мм пистолет с демонтирана цев, в процес на преправяне.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от януари 2020 г. Установява се дали и как двамата работници в оръжейния завод са изнасяли нелегално части, които в последствие са били сглобявани или влагани в пушки и пистолети. Върху част от цевите и прикладите на намерените оръжия личат надписи „Арсенал“ и производствени номера.

Готовата продукция групата предлагала на клиенти в региона. Цената на дългоцевно оръжие, оборудвано със заглушител, варирала около 2500 лева. За 1700 лева групата предлагала „Макаров“ със заглушител, два пълнителя и 30 патрона.

С постановления на наблюдаващия прокурор на четирима от обвинените е наложено задържане до 72 часа. На 9 ноември 2020 г. Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане на определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях. На петия обвиняем е определена от наблюдаващия прокурор парична гаранция, съобразно здравословното му състояние.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Колумбия скъсва отношения с Израел заради Газа

Колумбия къса дипломатическите си отношения с Израел заради действията му...

59-годишен донор спаси 2 живота

Трансплантация на бъбрек даде шанс за втори живот на...

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

Украйна вече получава от някои партньори западни оръжия с...

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Стотици гръцки транспортни работници протестираха в столицата Атина в...

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Дупка в бюджета няма, уверява Асен Василев

Няма дупка в бюджета. Ако се правят разходи извън...

16 млн. лв. получават земеделците за напояване за 2024 г.

16 млн. лева ще бъдат предоставени тази година на...

Татяна Дончева: У Живко Коцев се открояват детайли на откровена инфантилност

Татяна Дончева е български политик и създател на „Движение...

Вече може да проверим секцията си за гласуване на изборите

От днес гражданите могат да проверят номера на избирателната...

WSJ: Путин не стои зад смъртта на Навални

Американските разузнавателни агенции установиха, че руският президент Владимир Путин...

Габриела Наплатанова застава временно начело на СЕМ

Съветът за електорнни медии (СЕМ) си избра временен предесател, съобщава...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img