https://www.gerb.bg/bg

Санкции срещу ирански танкери удариха контрабандата с руски петрол

Снимка: (архив) EPA

Руски петрол и продукти са попаднали в капана на четири танкера, след като САЩ наложиха нови санкции на корабите, свързани с Иран.

Това сочат данни, цитирани от „Ройтерс“.

Развитието на събитията показва как Москва и Техеран са засилили сътрудничеството си пред лицето на нарастващите западни санкции и как Западът се опитва да разплете сложната мрежа от фирми, за да намали пропуските и приходите на двете държави.

На 4 април САЩ наложиха нови санкции, свързани с Иран, срещу корабната фирма Oceanlink Maritime DMCC и нейните кораби, като се позоваха на ролята ѝ в превоза на стоки от името на иранската армия.

САЩ използват финансовите санкции, за да изолират Иран и да нарушат способността му да финансира своите марионетни групировки и да подкрепя войната на Русия в Украйна, заяви Министерството на финансите.

Списъкът на корабите, на които са наложени санкции, включва три танкера за гориво, които са натоварили петролни продукти през февруари-март, и танкер за суров петрол, който е натоварил руски петрол в началото на април.

Много големият танкер за превоз на суров петрол (VLCC) Anthea е натоварил около 200 000 метрични тона руски суров петрол Urals край Лаконския залив близо до Гърция чрез отделни прехвърляния от кораб на кораб (STS) с два кораба в края на март и в момента е закотвен в Суецкия канал с петрол на борда, сочат данните от Лондонската фондова борса (LSEG).

Корабът е на котва в Суецкия канал от началото на април.

Друг кораб, на който са наложени санкции – Elsa – е взел мазут на борда си през март чрез прехвърляне от кораб на кораб близо до гръцкото пристанище Каламата, сочат данните на LSEG.

Според данните мазутът, около 100 000 тона, е доставен в Каламата от руските пристанища Санкт Петербург и Уст-Луга през март.

Клер Джунгман, ръководител на екипа на американската застъпническа група „Обединени срещу ядрения Иран“, която следи трафика на танкери, свързани с Иран, чрез сателитни данни, потвърди движението на двата кораба, като добави, че от 2021 г. насам Elsa е транспортирала над 9 млн. барела ирански суров петрол или мазут до ОАЕ, Сингапур и Китай.

Elsa е на котва край Сингапур от началото на април, според данни на LSEG.

Другият кораб, Hebe, е бил натоварен със 100 000 тона мазут в руските балтийски пристанища Санкт Петербург и Уст-Луга. Танкерът се е насочил към Суецкия канал, но крайната дестинация все още не е ясна.

Корабът Baxter, натоварен с нафта в черноморското пристанище Новоросийск, е бил предназначен за Индия, по данни на LSEG. Танкерът се носи в Арабско море от 5 април насам, сочат данните за корабоплаването.

Неотдавнашните действия срещу кораби, свързани с иранската армия, открояват сериозна промяна: някои от тези кораби, които преди това са участвали в избягването на санкциите за Иран, са започнали да търгуват с Русия„, казва Юнгман.

Тези кораби са изправени пред сериозни пречки заради вторичните санкции. Пристанищата по целия свят вероятно ще им откажат влизане, за да избегнат последиците от нарушаването на тези санкции„, добави Юнгман.

Малко вероятно е руските доставчици на петрол да използват тези кораби или други, предоставени от корабната фирма, в условията на санкции, които сега потенциално се затягат.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Химична реакция при приготвянето на дрога е причинила взрива в апартамент в Хасково

Химична реакция при производство на наркотици е причинила взрива...

Паднали камъни затрудняват движението в Хаинбоаз

Свличане на скални късове блокира едно от трите платна...

Спасиха 42 мигранти край остров Крит

Трима все още са в неизвестност

Ердоган: Нетаняху би накарал и Хитлер да ревнува с „геноцидните си методи“

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е достигнал такова ниво с...

Утре излиза ДВ със Закона за хазарта, забраната на рекламата в сила от петък

Утре в Държавен вестник ще излязат последните промени, направени...

Задържаха над 800 души за престъпления, свързани с наркотици през април

Прокуратурата съобщи за 875 задържани лица през април за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg