Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Санкции срещу ирански танкери удариха контрабандата с руски петрол

Снимка: (архив) EPA

Руски петрол и продукти са попаднали в капана на четири танкера, след като САЩ наложиха нови санкции на корабите, свързани с Иран.

Това сочат данни, цитирани от „Ройтерс“.

Развитието на събитията показва как Москва и Техеран са засилили сътрудничеството си пред лицето на нарастващите западни санкции и как Западът се опитва да разплете сложната мрежа от фирми, за да намали пропуските и приходите на двете държави.

На 4 април САЩ наложиха нови санкции, свързани с Иран, срещу корабната фирма Oceanlink Maritime DMCC и нейните кораби, като се позоваха на ролята ѝ в превоза на стоки от името на иранската армия.

САЩ използват финансовите санкции, за да изолират Иран и да нарушат способността му да финансира своите марионетни групировки и да подкрепя войната на Русия в Украйна, заяви Министерството на финансите.

Списъкът на корабите, на които са наложени санкции, включва три танкера за гориво, които са натоварили петролни продукти през февруари-март, и танкер за суров петрол, който е натоварил руски петрол в началото на април.

Много големият танкер за превоз на суров петрол (VLCC) Anthea е натоварил около 200 000 метрични тона руски суров петрол Urals край Лаконския залив близо до Гърция чрез отделни прехвърляния от кораб на кораб (STS) с два кораба в края на март и в момента е закотвен в Суецкия канал с петрол на борда, сочат данните от Лондонската фондова борса (LSEG).

Корабът е на котва в Суецкия канал от началото на април.

Друг кораб, на който са наложени санкции – Elsa – е взел мазут на борда си през март чрез прехвърляне от кораб на кораб близо до гръцкото пристанище Каламата, сочат данните на LSEG.

Според данните мазутът, около 100 000 тона, е доставен в Каламата от руските пристанища Санкт Петербург и Уст-Луга през март.

Клер Джунгман, ръководител на екипа на американската застъпническа група „Обединени срещу ядрения Иран“, която следи трафика на танкери, свързани с Иран, чрез сателитни данни, потвърди движението на двата кораба, като добави, че от 2021 г. насам Elsa е транспортирала над 9 млн. барела ирански суров петрол или мазут до ОАЕ, Сингапур и Китай.

Elsa е на котва край Сингапур от началото на април, според данни на LSEG.

Другият кораб, Hebe, е бил натоварен със 100 000 тона мазут в руските балтийски пристанища Санкт Петербург и Уст-Луга. Танкерът се е насочил към Суецкия канал, но крайната дестинация все още не е ясна.

Корабът Baxter, натоварен с нафта в черноморското пристанище Новоросийск, е бил предназначен за Индия, по данни на LSEG. Танкерът се носи в Арабско море от 5 април насам, сочат данните за корабоплаването.

Неотдавнашните действия срещу кораби, свързани с иранската армия, открояват сериозна промяна: някои от тези кораби, които преди това са участвали в избягването на санкциите за Иран, са започнали да търгуват с Русия„, казва Юнгман.

Тези кораби са изправени пред сериозни пречки заради вторичните санкции. Пристанищата по целия свят вероятно ще им откажат влизане, за да избегнат последиците от нарушаването на тези санкции„, добави Юнгман.

Малко вероятно е руските доставчици на петрол да използват тези кораби или други, предоставени от корабната фирма, в условията на санкции, които сега потенциално се затягат.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостtа на Украйна

Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския...

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да...

Съдът наложи 8 години затвор на мъж, нападнал с нож свой познат в София

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Стефан...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Движение „Бузлуджа“ зове БСП да събере всички леви партии на 1 май

Обособилото се в БСП движение "Бузлуджа" иска ръководството на...

Момчил Терзийски е новият директор на Агенцията по кадастър

Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

20-годишна е заплашила с убийство майка си в София

Дъщерята е стиснала майка си за врата

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Русия превзе село Семьоновка в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи, че руските военни са...

Франция с опити да облекчи напрежението между „Хизбула“ и Израел

Франция ще съдейства за облекчаване на напрежението между Израел...

Украйна е решена да си върне мъжете в наборна възраст, живеещи в чужбина

Украинското правителство, което допълнително затяга разпоредбите, докато се стреми...

Кремъл счита съдбата на Зеленски за предопределена

Кремъл счита съдбата на украинския президент Владимир Зеленски за...

Андрей Ковачев: България няма да има успех, ако правителствата се сменят през няколко месеца

Европейският парламент гласува резолюция, с която предупреждава за руска...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img