https://www.gerb.bg/bg

ГЕРБ си трие подкрепата за промените в Конституцията

Тома Биков, снимка: (архив) БГНЕС

Винаги може да се стигне до криза, но според депутата от ГЕРБ Тома Биков на този етап не може да се говори за конституционна криза. Тома Биков в студиото на „Нова телевизия“ всъщност обясни, че ГЕРБ не подкрепят промените в Конституцията, за които гласуваха в рамките на квалифицираното мнозинство само преди четири месеца. Така, ако все пак се влезе в криза с назначаването на служебно правителство по новите правила, виновниците за това биха били от ПП/ДБ, които именно настоявали и прокарали промените в Конституцията.

Нашата позиция при приемането на Конституцията беше това, което е свързано със служебното правителство – да се ограничи до непрекъсваемост на мандата на Народното събрание и по този начин да се даде възможност на парламента да контролира служебния кабинет, за да не бъде той безконтролен.

Само това е било предложението на ГЕРБ, колегите от ПП-ДБ настояваха да се приеме варианта, който е в момента.“ А ГЕРБ, „като хора, които участват в едно общо конституционно мнозинство„, са подкрепили предложението на ПП-ДБ.

Биков заяви и че както тогава, така и сега имат своите съмнения за безпроблемността на текстовете.

Не е ясно каква ще е позицията на Конституционния съд, който прие за разглеждане по същество жалбите срещу промените, включително и на президента Румен Радев.

ГЕРБ са се опасявали от хипотезата това да не бъде обявено като противоконституционно, ако се изтълкува като отнемане на правомощията на президентската институция.

Защо обаче са подкрепили все пак промените в Конституцията, Тома Биков обясни и че ако не са го направили или са влезли по-остро в темата, вероятно е щяло да бъдат обвинени, че колаборират с президента Радев и „за да си спестим тези обяснения, дадохме път на младите, за да си приемат каквото са решили„.

И в студиото на бТВ Деница Сачева защити подобна теза – че ГЕРБ само гласували за Конституцията и отрече категорично идеята за списък от лица, измежду които да се избира служебен премиер, да е на ГЕРБ и ДПС. Дори и на втори въпрос чие е предложението за „домовата книга“, Сачева заяви, че за тази промяна са гласували всички, включително ПП-ДБ.

За себе си мога да отговоря, че приех голяма част от промените в Конституцията с ясното съзнание, че сме взели политическо решение да ги подкрепим, но не и защото имах абсолютното вътрешно убеждение, че всички промени ще бъдат полезни и работещи. Непрекъснато променяме закони под натиск, че те трябва да бъдат променени заради конкретен човек, който не ни харесва„, е признанието четири месеца по-късно след като е дала своя глас „за“ промените.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Бившата депутатка от ПП-ДБ Петя Ставрева почина на 47 години

Пловдивчанката бе и председател на ПП "Обединени земеделци"

Италия спаси 90 бедстващи мигранти в Средиземно море

Италианската хуманитарна група "Спешна помощ" съобщи в събота, че...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg