https://www.gerb.bg/bg

Френската полиция излага на риск мигрантите с агресивни тактики срещу малки лодки

Снимка: EPA/TOLGA AKMEN

Морската полиция на Франция, която получава финансиране от правителството на Обединеното кралство, е предприела физически действия в опит да принуди малки лодки да се върнат, с цел да им попречи да достигнат до Великобритания., съобщиха няколко вестника в неделя, цитирани от „Политико“.

Съвместно разследване на Observer, Lighthouse Reports, Le Monde и Der Spiegel установи, че френската морска полиция, която получава финансиране от правителството на Обединеното кралство, се е опитала физически да принуди малки лодки да се обърнат, за да ги спре да стигнат до Великобритания.

Кадри, изтекли документи и свидетелски показания, получени от вестниците, показват как в опит да форсират мигранти да се отправят обратно към брега, полицита използва тактики като заплашване на пътниците с лютив спрей, съпроводено с блъскане, пробиване и обикаляне на техните лодки, които често се наводняват в резултат на агресивните маневри.

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак обеща да „спре лодките“ да пресичат Ламанша и каза, че ще плати милиони лири на Франция за наблюдение и граничен контрол, за да спре хората да пътуват.

Френските власти по-рано казаха, че няма да прихващат лодки с мигранти, пътуващи към Обединеното кралство – въпреки исканията на британското правителство – защото това противоречи на международното морско право.

Един експерт по търсене и спасяване, цитиран от Observer, каза, че маневра, използвана от полицията – на която се вижда как плавателен съд, който се насочва бързо към гумената лодка, преди да се обърне рязко, за да създаде вълни – може да причини „масов инцидент“.

Водата е достатъчно дълбока, за да се удавиш в нея“, каза експертът пред вестника. „Виждал съм това в централното Средиземно море много пъти, но това е първият път, когато виждам нещо подобно да се случва в Ламанша.

Властите в северната част на Франция потвърдиха, че полицейска лодка е обиколила гумена лодка в опит да „разубеди пътниците“ да се доближат до открито море, добавяйки: „Това е единственият път, когато успяхме да засечем малка лодка, използвайки тази маневра и това беше възпиращо средство. „Всички мигранти бяха спасени а контрабандистите арестувани.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия съобщи за напредък в Харковска област

Втора въздушна тревога за този ден

Руските ядрени учения са отговор на западните изявления за изпращане на войски в Украйна

Обявените днес руски тактически ядрени учения са отговор на изявленията на западни...

Полицията разби наркооранжерия в бивша мандра в Радомирско (СНИМКИ)

Иззети над 370 растения и около 200 разсада марихуана

Опасността от инциденти при гръмотевични бури зачестява през пролетта и лятото

В случаи на гръмотевични бури през пролетта и лятото избягвайте...

Над 1000 бомбени заплахи са получени за ден в училища и институции в Словакия

Над 1000 бомбени заплахи до училища и други институции...

Финландия не изключва Русия да тества член 5 на НАТО

Малко вероятно е Русия да тества клаузата за взаимна...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg