https://www.gerb.bg/bg

МВФ окончателно одобри 880 млн. долара за Украйна

Снимка: Stock

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) одобри в четвъртък трети преглед на програмата за заем на Украйна от 15,6 милиарда долара, съобщава „Ройтерс“.

С това позволи отпускането на 880 милиона долара за бюджетна подкрепа и общите плащания са вече 5,4 милиарда долара. Средствата вече бяха одобрени през февруари.

Рисковете пред Украйна остават изключително високи, особено несигурността около войната с Русия и перспективите за външно финансиране. Ръководителят на украинската мисия Гавин Грей каза, че Фондът все още очаква войната в Украйна да приключи до края на 2024 г.

Грей каза пред репортери, че цялостното представяне на Украйна по програмата за разширено финансиране с МВФ е останало силно през първата година и Киев е изпълнил всички количествени критерии за изпълнение освен един. Пропускът включва данъчни приходи, но за много малка сума.

Украйна трябва да получи средствата през следващите дни, каза Грей.

Това трябва да е добре дошла новина, тъй като Конгресът на САЩ продължава да обсъжда одобрението на допълнителен пакет от помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Грей каза, че МВФ ще трябва да проучи въздействието върху нивата на дълга на Украйна, ако американските конгресмени решат да превърнат част от това финансиране в заем вместо безвъзмездна помощ.

Сана Надим, заместник-ръководител на мисията на МВФ за Украйна, каза, че МВФ е одобрил нов анализ на устойчивостта на дълга на Украйна, който не е променил съществено макроикономическия анализ, но изключва около 3 милиарда долара дълг за руски еврооблигации, които бяха оспорени от украинските власти.

Тя каза пред репортери, че е постигнат достоверен напредък в преструктурирането на търговския дълг на Украйна. МВФ очаква текущите технически дискусии по този въпрос да се активизират през следващите седмици.

Припомняме, че Европейската комисия (ЕК) гласува за използване на извънредните приходи от замразените руски активи. Това ще осигури финансиране за военно оборудване за Украйна. Очакванията са да се съберат около 3 милиарда евро за 2024 г.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Делегация на Хамас пристигна в Кайро за преговори за примирие в Газа

Делегацията на Хамас започна интензивни преговори днес в Кайро...

Хамас атакува района на граничен пункт между Газа и Израел

Най-малко седем души бяха ранени, след като Хамас изстреля...

Украинският парламент при закон за мобилизацията на затворници

Върховната рада прие на второ четене законопроект за мобилизацията...

ЕК удължава надбавките за земеделските субсидии с шест месеца

Европейският съюз ще удължи надбавките за субсидии с шест...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg