Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Новите мерки: Как да ходим на училище, ресторант и кино

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu /Тодор Стефанов/

Нови временни противоепидемични мерки влизат в сила днес и ще продължат до 12 ноември. Причината – нарастващият брой на заразените с COVID-19. С какво ще бъде по-различно ежедневието ни през следващите седмици?

Кой ще учи онлайн?

Със заповед на здравния министър се преустановяват присъствените занятия за учениците от гимназиален етап на образование. Преустановяват се присъствените лекции и на студентите. По-малките ученици ще продължат да ходят на училище, където часовете трябва да протичат при спазване на насоките за работа, изготвени от здравното и просветното министерство.

Сред тях са задължително носене на маска или шлем в общите помещения (коридори, библиотеки, бюфет), максимално ограничаване на контактите между учениците от различни паралелки, дезинфекция на повърхностите и проветряване.

Гимназии и университети на онлайн обучение, без публика на мачове

Всички ученици няма да могат да посещават групови извънкласни занимания и занятия в езикови центрове и занимални. Изключение се допуска само за дейностите по интереси и занималните за ученици от начален и прогимназиален етап на образование, които са организирани по начин, който не допуска смесване на деца от различни паралелки.

Ще ходим ли на дискотека и ще вечеряме ли в ресторанти?

За периода се забраняват посещенията в дискотеки, пиано барове, нощни барове и клубове, както и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито.

Всички заведения за хранене и развлечения, в това число ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, трябва да осигуряват физическа дистанция от 1,5 м между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси, като не се допускат повече от 6 човека на една маса.

Ще ходим ли на кино, театър, концерт, семинар?

Отговорът е да, но при спазване на стриктни мерки. Културните мероприятия като театър, кино, концерт, могат да се провеждат при заетост на местата до 30% от общия им капацитет на закрито. Присъстващите трябва да спазват физическа дистанция от 1,5 м и задължително да носят маски.

Провеждането на конференции, семинари и изложения се допуска при участие на не повече от 30 души, при спазване на дистанция от 1,5 м и носене на маски. Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

Ще подкрепяме ли на живо любимите си спортни отбори?

Тук отговорът е не. Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер и на закрито, и на открито ще се провеждат без публика.

Изключение се допуска само за тенис турнира Sofia Open 2020. Там зрителите ще се настаняват най-малко през две седалки, при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и задължително носене на защитни средства.

Как ще ходим на пазар?

На пазар ще ходим задължително с маска. На всички пазари, тържища, базари на открито и закрито трябва да се създаде организация за еднопосочно движение и да се осигурява дистанция от 1,5 м между посетителите. Работещите там също са длъжни да носят маски.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тони Стораро за синът си Емрах: Вече се гордея с него

"Аз вече наистина се гордея с него. "Денсингс старс"...

Фолк певицата Лорена: Синът ми се разболя от коклюша (ИНТЕРВЮ)

Лора Митева, по-известна с артистичния си псевдоним Лорена, е...

Синагоги и музей в Ню Йорк са получили бомбени заплахи

В най-малко три синагоги и в музей в Манхатън...

Италия спаси 90 бедстващи мигранти в Средиземно море

Италианската хуманитарна група "Спешна помощ" съобщи в събота, че...

Русия унищожила 2 терористични бази в Сирия

Отново регистрира нарушения на САЩ

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Арестуваха двама руски журналисти за екстремизъм

Двама руски журналисти бяха задържани по обвинения в екстремизъм,...

БАБХ влиза в цеха, произвел козунак с батерия

Подаден е сигнал за открита в козунак батерия. Българската...

Срутване затруднява движението по АМ Струма в посока София

Тежкотоварните автомобили в посока София се движат само в изпреварващата лента

Португалското правителство отказва да плаща репарации за колониалните престъпления

Правителството на Португалия отказа да изплащането на репарации за...

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

Полицаи влязоха в Колумбийския университет

Полицията щурмува една от сградите на Колумбийския университет в...

Попълниха Управителния съвет на АПИ

Инж. Венцислав Атанасов е назначен за член на Управителния...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg