Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Новите мерки: Как да ходим на училище, ресторант и кино

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu /Тодор Стефанов/

Нови временни противоепидемични мерки влизат в сила днес и ще продължат до 12 ноември. Причината – нарастващият брой на заразените с COVID-19. С какво ще бъде по-различно ежедневието ни през следващите седмици?

Кой ще учи онлайн?

Със заповед на здравния министър се преустановяват присъствените занятия за учениците от гимназиален етап на образование. Преустановяват се присъствените лекции и на студентите. По-малките ученици ще продължат да ходят на училище, където часовете трябва да протичат при спазване на насоките за работа, изготвени от здравното и просветното министерство.

Сред тях са задължително носене на маска или шлем в общите помещения (коридори, библиотеки, бюфет), максимално ограничаване на контактите между учениците от различни паралелки, дезинфекция на повърхностите и проветряване.

Гимназии и университети на онлайн обучение, без публика на мачове

Всички ученици няма да могат да посещават групови извънкласни занимания и занятия в езикови центрове и занимални. Изключение се допуска само за дейностите по интереси и занималните за ученици от начален и прогимназиален етап на образование, които са организирани по начин, който не допуска смесване на деца от различни паралелки.

Ще ходим ли на дискотека и ще вечеряме ли в ресторанти?

За периода се забраняват посещенията в дискотеки, пиано барове, нощни барове и клубове, както и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито.

Всички заведения за хранене и развлечения, в това число ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, трябва да осигуряват физическа дистанция от 1,5 м между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси, като не се допускат повече от 6 човека на една маса.

Ще ходим ли на кино, театър, концерт, семинар?

Отговорът е да, но при спазване на стриктни мерки. Културните мероприятия като театър, кино, концерт, могат да се провеждат при заетост на местата до 30% от общия им капацитет на закрито. Присъстващите трябва да спазват физическа дистанция от 1,5 м и задължително да носят маски.

Провеждането на конференции, семинари и изложения се допуска при участие на не повече от 30 души, при спазване на дистанция от 1,5 м и носене на маски. Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

Ще подкрепяме ли на живо любимите си спортни отбори?

Тук отговорът е не. Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер и на закрито, и на открито ще се провеждат без публика.

Изключение се допуска само за тенис турнира Sofia Open 2020. Там зрителите ще се настаняват най-малко през две седалки, при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и задължително носене на защитни средства.

Как ще ходим на пазар?

На пазар ще ходим задължително с маска. На всички пазари, тържища, базари на открито и закрито трябва да се създаде организация за еднопосочно движение и да се осигурява дистанция от 1,5 м между посетителите. Работещите там също са длъжни да носят маски.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

16 млн. лв. получават земеделците за напояване за 2024 г.

16 млн. лева ще бъдат предоставени тази година на...

Украйна е решена да си върне мъжете в наборна възраст, живеещи в чужбина

Украинското правителство, което допълнително затяга разпоредбите, докато се стреми...

БСП вече иска отлагане на либерализацията на електроенергия с 3 години

БСП ще иска отлагане на либерализацията на енергийния пазар...

ПП-ДБ отново призоваха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

От ПП-ДБ отново призоваха общинския съветник Благовест Георгиев да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Обвинение за рекет очаква оздравяването на Динко

Окръжна прокуратура-Ямбол привлече към наказателна отговорност три лица. Г.В., С.К....

Затягат контрола срещу неправилното паркиране в София

Затяга се контрола срещу неправилното паркиране в София. Това...

Радев поде кампания за домакинство на Зимните младежки олимпийски игри 2028 г.

Президентът Румен Радев предлага България да се кандидатира за домакин...

Мангъров препоръча на бременните да се ваксинират за коклюш

Бременните могат да се ваксинират срещу коклюш, ако искат....

Русия удари телевизионната кула в Харков

Телевизионната кула в Харков, архивни кадри По време на обстрела...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img