https://www.gerb.bg/bg

И Турция се надява на успешен изход за заложниците в Газа

Турция се надява да постигне положителни резултати по сделката за размяна на пленници между Израел и палестинската групировка „Хамас“ възможно най-скоро. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган във вторник, цитиран от TRT World.

Анкара е в постоянна комуникация за разрешаване на кризата със заложниците и очаква да получи положителни резултати от преговорите.

Ердоган проведе съвместна пресконференция с алжирския си колега Абделмаджид Тебун след срещата им в столицата Алжир.

Подчертавайки, че е обсъдил хуманитарната криза в Палестина с Тебун, Ердоган подчерта, че Алжир е сред страните, които оказват най-силна и искрена подкрепа за палестинската кауза.

Без постигане на справедливо политическо решение на палестинския въпрос, установяването на траен мир и стабилност в нашия регион не е възможно„, каза той. „Обявихме, че сме готови да действаме като гаранти, заедно със страните от региона, в прилагането на справедлив мир, договорен от Израел и Палестина.“

Той каза още, че турският външен министър Хакан Фидан и ръководителят на разузнаването Ибрахим Калън, с участието на Катар, са били ангажирани в преговори за освобождаването на заложниците.

Относно бомбардирането на Газа от Израел, Ердоган за порден път каза, че атаките срещу болници, места за поклонение и други съоръжения в Газа, които трябва да бъдат под закрила, и принудителното разселване на хора, са „нехуманност и варварство“.

Турция категорично отхвърля израелските атаки в Газа, които представляват колективно наказание и военни престъпления, каза той, като подчерта, че приоритетът на Анкара е постоянното прекратяване на огъня и безпрепятствената хуманитарна помощ.

Създаването на палестинска държава със столица в Източен Йерусалим въз основа на границите от 1967 г. вече е неизбежно. В това отношение ние ще продължим да правим всичко възможно„, подчерта той.

САЩ и Израел сигнализираха по-рано, че се очакват добри новини за заложниците. Вероятно те ще бъдат освободени на групи.

Израел започна въздушни и наземни атаки в Газа след трансгранична атака от палестинската групировка „Хамас“ на 7 октомври.

Властите в Газа съобщиха в понеделник, че броят на жертвите от продължаващите израелски атаки срещу анклава от 7 октомври насам е скочил до над 14 000 палестинци, сред които 5 920 деца и 3 550 жени.

Броят на жертвите в Израел е около 1200 души, според официалните данни.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Хиляда полицаи пристигнаха в Нова Каледония от Франция, но пътищата...

ГДБОП разследва измама на клиенти на мобилен оператор с фалшиви договори

Трима служители на телекомуникационна компания са с повдигнати обвинения...

Деветима европейци ги очаква депортиртация от Гърция заради про-палестински протести

Девет протестиращи от Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, арестувани...

Заповедите за арест на Нетаняху и Галант предизвикаха остро възмущение в Израел

В понеделник министърът на външните работи на Израел заяви,...

Арестуваха двама за производство на наркотици в Бургас

Задържаните са стари познайници на полицията

Путин подчерта силните връзки с Иран в разговор с новия временен президент

Руският президент Владимир Путин се обади по телефона на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Северна Корея пак изстреля балистични ракети

Северна Корея изстреля множество балистични ракети с малък обсег...

„Скай“: „Касапинът от Техеран“ има страховита репутация

Мнозина се страхуват от нестабилност в региона

ЕС спира на своя територия някои руски медии

Агенция Франс прес, позовавайки се на анонимни европейски дипломатически...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg