https://www.gerb.bg/bg

450 000 лв. обезщетения плаща държавата на близки на жертва на взрива в завод Миджур“

Снимка; архив БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) осъди Министерския съвет (МС) и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) солидарно да заплатят обезщетение в размер на общо 450 000 лева за неимуществени вреди, причинени на родствениците на М. Ангелова, загинала при тежкия производствен инцидент с 15 жертви от 1 октомври 2014 г. в завод „Миджур“, собственост на „Видекс „АД.

МС и МОСВ трябва два платят по 150 000 лв. на трима наследници на загинала жена. Те дължат и лихва по сумите, считано от деня на инцидента, съобщиха от ВАС.

Делото е образувано през 2023 г. по жалба на тримата близки на Ангелова срещу решение на Административния съд във Видин, с което са отхвърлени предявените от тях искове на основание чл.1, ал.1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) срещу МС и МОСВ за заплащане на всеки от тях обезщетение за нанесени неимуществени вреди, причинени със смъртта на тяхната съпруга, майка и дъщеря, в резултат на незаконно бездействие на органи и длъжностни лица.

Според близките на М. Ангелова Министерският съвет не е предприел необходимите мерки за спиране на действията по унищожаване на 1,6 млн. противопехотни мини, внесени от Гърция в България, след като на 6 юли 2008 г. четири неправителствени организации са внесли искане за намесата му.

Наследниците на загиналата жена твърдят, че Министерският съвет бездействал по отношение на изпълнението на възложените му функции по ръководство и осъществяване на вътрешната политика на страната по осигуряване на обществения ред и националната сигурност. Те посочват още, че МОСВ не е предприело действия по отнемането на издаденото на „Видекс“ АД разрешително №67/2007 г. за експлоатация на завод „Миджур“ в село Горни Лом. След като зам.-министърът на околната среда и водите бил уведомен с писмо от септември 2009 г. за вноса на около 1,6 млн. противопехотни мини, съгласно т. 17 от издаденото разрешително той се задължавал да извърши проверка дали има предпоставки за изменение или отнемане на разрешителното.

Съгласно сключен договор на 8 юли 2008 г. договор между „Акмон“ СА със седалище в Гърция и „Видекс“ АД, българското дружество поело задължение за разоръжаване и безопасна ликвидация на противопехотни мини по стандарта STANAG 4518, с прилагането на метода „технология на топене“. Под записаните в договора термини „разснарядаване“ или „демилитаризация“ трябвало да се разбира пълно и безопасно ликвидиране на мините, включително взривното вещество и детонатора.

Национално движение „Екогласност“ било уведомено с писмо №17-00-28/29.07.2008г., подписано от началника на кабинета на министър-председателя, че дружество „Видекс“ е спечелило конкурс, проведен от гръцката армия, и е сключило договор за утилизация на боеприпаси. В тази връзка неправителствената организация събира становища по въпроса от секретаря на Междуведомствения съвет по въпросите на военнопромишления комплекс и мобилизационната готовност на страната, от Министерството на икономиката и енергетиката, от секретаря на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожаване и от министрите на външните работи, на околната среда и водите, на отбраната и на вътрешните работи.

Според ВАС трансферът на противопехотните мини по договора между „Акмон“ СА и „Видекс“ АД нарушава Конвенцията за забрана на използването, складирането и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване (Отавската конвенция). От съда обясняват, че конвенцията допуска трансфер с цел унищожаването на противопехотни мини, но не и с цел обезвреждането на мините по друг начин. Съгласно предвижданията на конвенцията Междуведомствената комисия не трябвало да разрешава сделката, а Междуведомственият съвет да издава необходимите за изпълнение на договора лицензи на „Видекс“ АД. Съдът счита, че условията по договора са несъвместими с поетите от държавата международни задължения. Според ясните предписания на международния договор държавите трябва да унищожават, а не да утилизират противопехотни мини, обясняват още от Върховния административен съд.

Решението на ВАС е окончателно.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж е нападнал бившия кмет на Берлин

Мъж е ударил с тежък предмет бившия министър по...

Над 200 са жертвите на наводненията в Кения

Очаква се дъждовете да се усилят

3,3 милиона българи пазаруват в Интернет

81% от българите ползват Интернет всеки ден

Бенямин Нетаняху: Прекратяването на войната в Газа сега ще запази Хамас на власт

Премиерът Бенямин Нетаняху днес затвърди позицията на Израел, отхвърляйки...

Пиян полицай се блъсна с колата си в билборд във Велико Търново

Задържаха полицейски служител за срок до 24 часа, след...

Руските ядрени учения са отговор на западните изявления за изпращане на войски в Украйна

Обявените днес руски тактически ядрени учения са отговор на изявленията на западни...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg