https://www.gerb.bg/bg

45 страни обединяват усилия за разследването на военни престъпления в Украйна

Снимка архив: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

45 страни се съгласиха да координират провежданите от тях разследвания на предполагаеми военни престъпления в Украйна, съобщава „Ройтерс“.

Решението идва малко след като Киев обяви, че руски ракетен удар срещу централния украински град Виница, далеч от фронтовите линии, е убил най-малко 20 цивилни, сред които и деца.

От началото на инвазията Русия многократно отрича да е замесена във военни престъпления и нейна мишена умишлено да са цивилни. Тя твърди, че провежда „специална военна операция“ за защита на рускоезичното население. Украйна пък обвинява Москва в започването на непредизвикана завоевателна война.

Тази сутрин руски ракети удариха нашия град Виница – обикновен, спокоен град. Крилати ракети удариха две обществени сгради, къщи бяха разрушени, медицински център беше разрушен, автомобили и трамваи бяха подпалени„, посочи чрез видео връзка украинският президент Володимир Зеленски и подчерта, че това е акт на руски терор.

Днес 45 държави на конференция в Хага – седалище на Международния наказателен съд – подписаха политическа декларация за съвместна работа по разследването на военни престъпления в Украйна.

Става въпрос както за държави от Европейския съюз, така и за Великобритания, Съединените щати, Канада, Мексико и Австралия.

Освен това те обещаха 20 милиона евро за подпомагане на Международния наказателен съд, на службата на главния прокурор в Украйна и усилията за подкрепа на ООН.

Към момента екипи на различни държави водят около 23 000 разследвания на военни престъпления. Доказателствата трябва да бъдат достоверни и организирани, посочиха служители на МНС.

Докато се провежда тази среща, руските сили продължават да извършват жестокости в Украйна с ужасяваща интензивност, подчерта пратеникът на САЩ Узра Зея.

От своя страна нидерландският външен министър Вопке Хукстра заяви, че Нидерландия също ще обмисли създаването на специален международен трибунал за военни престъпления в Украйна, отчасти защото нито Украйна, нито Русия членуват в МНС.

Русия напусна Международния наказателен съд през 2016 г., след като МНС определи анексирането на полуостров Крим от Украйна през 2014 г. като въоръжен конфликт.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Обвиниха кмета на Дупница в заплахи към полицейски шеф

Повдигнаха обвинение на кмета на град Дупница за отправени...

Повдигат обвинение на собственика на пистолета в Арбанаси

Собственикът на оръжието, с което 11-годишно дете стреля по...

Временно затвориха 7 магазина, заведения и центрове за яйца за Великден и Гергьовден

При проверки във връзка с празниците Великден и Гергьовден Българската...

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Повдигат обвинение на собственика на пистолета в Арбанаси

Собственикът на оръжието, с което 11-годишно дете стреля по...

Русия пусна управляеми бомби на своя територия

Повече от 250 жители на село Разумное временно напуснаха...

Нова полева болница заработи в Газа

Израелските военни съобщиха в събота, че в централната част...

Украинските граждани в Русия са изправени пред експулсиране от началото на 2025 г.

Руското министерство на вътрешните работи обяви промени в правния...

Липсват около 80 000 работници за летния сезон в Гърция

Около 80 000 служители не достигнат в туристическия сектор...

Швейцарски банки заобикалят санкциите срещу Русия

Рублите не трябва да идват от държавни компании

Изплащат по-рано помощта на земеделските производители

Седмица по-рано започва изплащането на така наречената "украинска помощ"...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg