https://www.gerb.bg/bg

40% от данъците на столичани отиват за градския транспорт

Няма проблем с доставките на газ за градския транспорт, а с цената му. Това заяви пред bTV столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя увери, че до промени в линиите на този етап няма да се стигне, но е необходимо допълнително финансиране от държавата.

По нейни думи в момента дефицитът в градския транспорт е 143 милиона лева, като Столичната община го е подкрепила със 170 милиона лева от собствения си бюджет.

„Това са всъщност данъците на гражданите. Близо 40% от данъците на софиянци отиват за подкрепа на градския транспорт„, подчерта Фандъкова и допълни, че това означава в други сфери, като детски градини, да се намалят издръжки на социални дейности или тези средства да се намалят от други проекти.

Тя обясни, че има две причини за тежкото състояние на градския транспорт – намаляването с до 70% на пътниците по време на COVID кризата и настоящото покачване на цените на енергоностителите.

Сметката за ток на метрото е скочила четири пъти, а държавните компенсации покриват 30%, посочи кметът.

Фандъкова заяви, че е получила уверение, че няма да има спиране на доставките на газ към общината и към този момент няма да се намалява температурата на водата за потребителите на „Топлофикация София“, което е предвидено като кризисна мярка.

Относно напрежението около украинското знаме на общината на вчерашния протест на „Възраждане“ тя призова депутатите да не настройват хората едни срещу други и допълни, че тези симпатизанти са водени именно от тях.

Как политици, защитаващи националните институции, допускат да има посегателство срещу националните институции?“, изрази недоумение Фандъкова. Тя изрази убеденост, че след установяване на нарушенията, ще има адекватни мерки от полицията.

Политиците си правят пиар с тежката тема и ситуацията в Украйна, а украинското знаме, окачено на Столичната община, е просто морална подкрепа, подчерта столичният кмет.

Относно детските градини градоначалникът посочи, че в момента кандидатстват около 23 600 деца, като около 2600 от тях са деца, които посещават в момента детски градини, но имат желание за преместване в по-предпочитана от тях.

Около 13 600 са обявените свободни места, като това е първо класиране. „Винаги опит показва, че след него остават и свободни места. Затова има и второ, и трето класиране, но най-важното е строителството на детските градини„, отбеляза Фандъкова.

По нейни думи около 1500 места ще има недостиг в групата от 3 до 6 години, която е много важна за социализирането на децата преди първи клас. Именно с този недостиг искала Фандъкова да се справи до края на мандата.

По нейни думи са открити 1200 нови места за децата в градините, но това не е достатъчно. Търсят се варианти, където е възможно да се откриват още допълнителни групи. Към момента се строят още 20 нови сгради. По този начин ще бъдат открити още 1500 места.

Фандъкова отбеляза, че сега помощта за неприето дете е 372 лева, а държавата поема 650 лева в общинските градини. Толкова според нея – 650 лв. , трябва да бъдат и парите за неприето дете, така че хората да могат да намерят място в частна детска градина.

Тя посочи, че най-голям недостиг има в районите „Красно село“, „Витоша“, „Триадица“.

Фандъкова допълни, че се търси решение и по въпроса с недостига на медицински сестри в яслите. По думите й вероятно ще се направи промяна в наредбата на Министерството на здравеопазването, която да даде възможност на педагогически специалисти също да започнат работа в яслите.

По отношение на чистотата на въздуха в София Фандъкова отбеляза, че последните 3 години столицата е в средногодишните норми на Европейската комисия. Работило се по няколко направления, като едно от тях е дало сериозен резултат – подмяната на старите автобуси. Очакват се нови електробуси и трамваи.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ивайло Вълчев оглави евролистата на ИТН

Ивайло Вълчев ще води листата на ИТН с кандидати...

Хванаха пиян шофьор без книжка в Хисарско

Хванаха пиян водач без шофьорска книжка в хисарското село...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Томина неделя е

Днес е Томина неделя - почита се паметта на св....

Пострадалите от наводненията във Видинско са подали заявления за еднократна помощ

Десетте пострадали домакинства от наводненията в с. Делейна, област Видин,...

Тайланд отново поставя канабиса в списъка с наркотиците

Канабисът ще бъде повторно включен в списъка с наркотици...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg