Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Зелените изоставиха ПП-ДБ

Политическа партия „Зелено движение“ ще се яви на изборите на 9 юни, но не и в коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България„. Това съобщават от пресцентъра на партията, след гласуване на Националния съвет. Самото гласуване е било предшествано от широко допитване до членове на партията, което наклонило везните за излизане от коалицията.

Решението на партията е за самостоятелно явяване или в друг коалиционен формат, макар и да не посочват да са водени разговори с партньори за съвместно явяване. Посочват се обаче, че Зелено движение традиционно привлича широко участие на граждански активисти в листите си, което явно означава, че ще остане като избрана политика за явяване на избори.

Участието под нова форма е значително по-трудно и с много неизвестни, но в Зелено движение са уверени, че имат смелостта да отстояват без компромис каузите си за чиста природа и честна политика, както винаги досега в 16-годишната история на партията.

Влияние върху избора е оказал и фактът на различната принадлежност в европейско политическо семейство – Европейските Зелени, а мотото в кампанията за Европарламент на Европейската зелена партия гласи: „Избери куража“. „Нашето решение следва именно този дух на смелост и гражданска непримиримост„, декларират от партията.

Оценката на Зелено движение е, че настоящият формат на коалиция ПП-ДБ не е достатъчно ефективен за защитата на демократичните принципи и отстояването на ключови за България реформи. В позицията се обяснява и че имат решение на Националното събрание, което не позволява коалиране с партиите на статуквото, каквито са ГЕРБ и ДПС. Те не са били имали и представител в кабинета Денков, подчертават от партията. Припомняме, че министърът на туризма напусна „Зелено движение“ миналата година.

Като основен проблем на досегашната коалиция от ПП Зелено движение отчитат, че дори и при участие в управлението, липсва напредък в заложените приоритети и реформиТехните избиратели са очаквали сериозни реформи по отношение на конституцията, правосъдната система и регулаторните органи, така и положителни промени, свързани с околната среда, с включването на гражданите в процесите на вземане на решения, с устойчивия енергиен прехо и с повишаване на справедливостта в обществото.

Волята, идеите и усилията за реформите, от които болезнено се нуждае обществото и икономиката на България, загубиха темпо. Направените компромиси не са довели до значително подобряване на качеството на живот на гражданите или реализиране на обещаните промени и предизвикаха отлив на доверие към настоящата коалиция.

В края на позицията си от ПП Зелено движение благодарят на досегашните си партньори от ПП-ДБ за съвместната работа и отчитат, че и в бъдеще им предстоят много усилия в общите им каузи.

Припомняме, че в последните месеци и зелените депутати от коалицията ПП-ДБ в парламента гласуваха често по различен начин от своите колеги по парламентарна група, както и изразяваха различни позиции. От ПП Зелено движение категорично заявиха, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ, ако то се беше случило след ротация. Самите в „Зелено движение“ мислиха и до последно за влизане в коалиция на предходните избори, а преди това бяха и единствената партия от коалицията „Демократична България“, които ясно подкрепиха Лозан Панов като кандидат за президент, за разлика и от ДСБ, и от „Да, България“. 

Също така миналата година в политическата партия имаше и трус с промяна на ръководните органи и лица на партията и то след като се разрази скандал за фиктивни гласувания и фиктивни структури.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

The Insider: Взривовете в Чехия, отравянето на Гебрев и една къща за гости в Халкидики

Подразделение 29155 на руското военно разузнаване ГРУ е руски отряд...

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостtа на Украйна

Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския...

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да...

Съдът наложи 8 години затвор на мъж, нападнал с нож свой познат в София

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Стефан...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Движение „Бузлуджа“ зове БСП да събере всички леви партии на 1 май

Обособилото се в БСП движение "Бузлуджа" иска ръководството на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Украйна отрича, че е изтеглила Abrams-ите от фронтовата линия

Украинските сили отричат съобщенията за предполагаемо изтегляне на танковете Abrams...

Лондон: И тази година няма да се състои марша на „Безсмъртния полк“

Отменен и парада за Деня на победата в пет региона

Махмуд Абас: Въпрос на дни е Израел да нападне Рафах

Израелската военна операция в град Рафах в южната част...

Петима мъже попаднаха в ареста след масов бой в Самоковско

Петима мъже попаднаха в ареста след масово сбиване в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img