https://www.gerb.bg/bg

Затварят молове, училища, детски градини и заведения до 31 януари

Снимка: БГНЕС
https://news24sofia.eu/2020/11/25/angel-kunchev-segashnite-merki-ne-sa-nay-strogite/

Удължават противоепидемичните мерки от 1 декември до 31 януари. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерски съвет.

Въвеждат се следните мерки: преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции, обучителни центрове, посещенията в детски градини и ясли, преустановява се провеждането на конгресни мероприятия, изложения в присъствена форма, както и провеждането на културни и развлекателни мероприятия.

Не се допуска организирането и провеждането на събранието на тържества от частен характер, преустановяват се всички спортни мероприятия, с изключение на международните състезания, всички спортни мероприятия за лица над 18-годишна възраст се провеждат без публика, преустановяват се посещенията във фитнес центровете, всички заведения за хранене и се допускат само доставки по домовете. Преустановяват се посещенията в игрални зали и казина, в моловете, с изключения магазините за хранителни стоки, зоомагазини, банки, дрогерии, застрахователни дружества.

Преустановява се провеждането на екскурзии с организиран транспорт. Мерките влизат в сила от петък. Всички институции от религиозен характер ще бъдат отворени за хората, парковете и градините също остават отворени. Не налагаме вечерен час в нито една сфера, няма и други строги мерки, увери здравният министър.

Генерал Венцислав Мутафчийски посочи, че мерките са трудно решение за правителството, с което благодари за навременното решение на управляващите.

Всички държави, които достигнаха нивата на заболеваемост и смъртност предприеха такива мерки в момента, в който ги достигнаха, изтъкна ген. Мутафчийски.

България трябваше да вземе строгите мерки, достигайки високите нива на заболеваемост и смъртност. Не става въпрос за затваряне по домовете – това се спекулации още през пролетта, но целта е да се намали нивото на заболеваемостта, която ще настъпи най-рано през втората и третата седмица, отчете Мутафчийски.

По думите му здравната система трябва да удържи на натиска, който става непосилен. Имаме достатъчно болнични легла, но с напредването на пандемията намалява броят на медицинските екипи, които могат да се грижат за болните от коронавирус. Над 2000 медици вече са извън строя и това намалява възможностите на здравната система, предупреди генерал Мутафчийски.

Според него няма как да бъде заменена живата сила. Човешкият живот е абсолютната ценност и за всеки човек е така, независимо какви са другите щети човешкият живот е най-голямата ценности. Ние като лекари не можем да изповядваме друга ценност и сме призвани да пазим човешкия живот, подчерта генерал Мутафчийски.Той настоя да се намалят до минимум контактите с най-рисковите места.

Ограничаването на контактите ще доведе до голям спад на рисковите контакти. Не претендираме за напълно затваряне на държавата, но мерките ще дадат резултат. Резултатът ще дойде към края на втората седмица и няма да бъде с магическа пръчка, посочи Мутафчийски.

С намаляването на заболеваемостта хората ще могат да посрещат светлите коледни празници и намалените нива ще забавят темпа на пандемията и ще даде възможност повече здрави хора да посрещат ваксините, които са на прага. Трябва да направим всичко възможно, за да опазим повече здрави и живи хора до идването на ваксината, категоричен бе генерал Мутафчийски.

Той обясни, че мерките имат точно определен срок. Точно този срок даде търсеният резултат в останалите държави, като например в Израел със заболеваемост от 6 000 души на ден. Мерките влизат в сила от петък вечерта – тогава учениците ще ходят на училище и моловете ще бъдат отворени.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Ердоган: Нетаняху би накарал и Хитлер да ревнува с „геноцидните си методи“

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е достигнал такова ниво с...

Лондон: Войната в Украйна удари тежко Газпром

Руската държавна енергийна компания Газпром отчете най-голямата си годишна загуба...

Митничари откриха 65 320 къса нелегални цигари при акция по северната граница

Митнически служители задържаха общо 65 320 къса (3266 кутии)...

Катастрофа затвори тунел „Люлин“ (СНИМКИ)

Няма информация за тежко пострадали

Почина първият човек, получил трансплантация на свински ГМО бъбрек

Първият реципиент на трансплантиран генетично модифициран свински бъбрек е починал...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Шестима показали антируски банери от балкона на бивше руско консулство в Лайпциг

Шестима германци са показали антируски банери от балкона на...

Столична община не е съгласувала с МВР новата маркировка на Патриарха

Столичната община не е подала за съгласуване проекта за...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Къде да паркират софиянците си е проблем на Столична община

МВР не е агенция за недвижими имоти. Това каза...

Тунберг глобена за блокадата на парламента в Швеция през март

Екoактивистката Грета Тунберг в сряда беше глобена от съда в Швеция...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg