https://www.gerb.bg/bg

Застреляха кандидати за кмет в Мексико дни преди кампанията

Снимка: EPA/CJ GUNTHER

Двама кандидати за кмет в мексиканския град Мараватио бяха застреляни в рамките на часове един от друг, само дни преди началото на предизборните кампании, съобщава АП. 

Това доведе до опасения, че някой иска да повлияе на изборите на 2 юни. Експерти прогнозират, че разширяващият се контрол върху наркокартелите в Мексико може да направи изборите особено жестоки. По време на последните общонационални избори през 2021 г. бяха убити десетки кандидати.

Кампаниите започват официално в петък.

Държавните прокурори казаха във вторник, че Армандо Перес е намерен застрелян в колата си в Мараватио малко преди полунощ. Той беше кандидат за кмет на консервативната Партия на националното действие.

Това илюстрира изключително сериозното ниво на насилие и липса на безопасност, които преобладават преди най-важните избори в мексиканската история„, написа лидерът на Националното действие Марко Кортес в социалните медии.

Часове по-рано представители на управляващата партия Морена потвърдиха, че техният кандидат Мигел Анхел Завала е намерен застрелян в понеделник в колата си.

Държавният комитет на партията на Морена заяви в изявление, че убийството на Завала е „страхлив и осъдителен акт“. Ръководителят на партия Морена в Мичоакан Хуан Пабло Селис каза, че Завала е обявил намерението си да се кандидатира, но все още не е определен за кандидат на партията.

Западният щат Мичоакан е особено силно засегнат от войни за територия на банди, като картелът от новото поколение на Халиско се бори за контрол с местна банда, Виагра.

Групата за наблюдение Civic Data заяви в януарски доклад за политическото насилие, че 

2023 г. е била годината с най-много регистрирани случаи на насилие в нашата база данни. Всичко предполага, че 2024 г. ще бъде още по-лоша„.

Кметските, щатските и федералните избори все повече се синхронизират в един изборен ден. „Вероятно е най-големите избори в историята да понесат и най-големите атаки от организираната престъпност„, казаха от Civic Data.

Мичоакан имаше петия най-голям брой атаки срещу политици и правителствени служители през 2023 г. след щата Гереро на юг и щата Гуанахуато на север. Сакатекас и Веракрус също имаха по-голям брой атаки.

Civic Data каза, че петима души, възнамеряващи да се кандидатират за длъжност, са били убити в Мексико през януари.

В доклад, публикуван по-рано този месец, Integralia Consultants написа, че „организираната престъпност ще се намеси както никога досега в местните избори през 2024 г.“, тъй като са заложени повече кметски офиси, повече картели участват във войни за територия и картелите са разширили своя бизнес модел далеч отвъд лекарства.

Картелите печелят голяма част от парите си, изнудвайки местния бизнес и дори от местните власти. Ето защо кметските надпревари са по-важни за тях от националните избори и често се превръщат в сцена на насилие.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Инженерите в СДВР се захващат с новата маркировка на Патриарха

Позицията на СДВР е, че проектът за новата маркировка...

Димитър Главчев сгълча РСМ за нарушение на договорките както с България, така и с ЕС

България не приема изявления и поведение, които противоречат както...

САЩ предупреждават Израел за „хаос и анархия“ в ивицата Газа

САЩ предупреждават Израел за "хаос и анархия" в ивицата...

Румен Радев предупреди РСМ: Никакви договори няма да бъдат ревизирани

Европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на...

По-голяма е нуждата от ясли, отколкото от детски градини в София

Общо за детски градини и ясли има повече около...

Собственикът на пистолета в Арбанаси още не е дал обяснения

Собственикът на пистолета от Арбанаси ще даде обяснения след...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Северно сияние озари Румъния

В нощта на петък срещу събота, Румъния стана свидетел...

Столична община не е съгласувала с МВР новата маркировка на Патриарха

Столичната община не е подала за съгласуване проекта за...

След празниците: Задръствания и тапи по магистралите и граничните пунктове (СНИМКИ)

Задръствания и опашки се образуваха по магистралите и граничните...

Украйна очаква преговорите за ЕС да започнат през юни

Украйна очаква одобрението на преговорната рамка и началото на...

Инженерите в СДВР се захващат с новата маркировка на Патриарха

Позицията на СДВР е, че проектът за новата маркировка...

България и Азербайджан задълбочават сътрудничеството си (СНИМКИ)

България и Азербайджан скрепиха двустранното си сътрудничество, съобщи БНТ. Президентът...

Путин предложи Михаил Мишустин за премиер

Почти сигурно е, че Думата ще одобри преизбирането му

8 убити при стрелба в Мексико сити

Най-малко 8 души са били убити при масова стрелба...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg